Hyppää sisältöön

Joensuu 90-luvulla: skinit toimivat steroidien voimalla, uhrit pelkäsivät todistaa oikeudessa

1990-luvulla Joensuussa kamppailtiin skiniongelman kanssa. Tuolloin pahoinpidellyksi joutuneet ja rikosten silminnäkijät pelkäsivät, eivätkä halunneet todistaa oikeudessa. Nuorisotyössä kamppailtiin niin sanottujen nahkapäiden kanssa, jotka pesiytyivät nuorisotalolle käyttämään steroideja.

Kuva: Yle

Rasismi sai 1990-luvulla kasvot, kun skinit yrittivät hakata Katajan koripallojoukkueen ulkomaalaisvahvistuksen pesäpallomailalla Joensuussa.

Selkkaus oli kuitenkin vain yksi herne rokassa.

Raimo Koivula toimi Joensuun kaupungin nuorisotoimenjohtajana skiniongelman aikaan. Ongelma pääsi yllättämään kaikki, sillä siihen ei osattu varautua. 90-luvulla Joensuussa oli runsaasti nuorisotaloja. Koivula kertoo, että ongelman selättämiseksi kokeiltiin monenlaisia temppuja.

– Kaupunki teki jopa strategian, miten suhtautua nahkapäihin, niin kuin siihen aikaan sanottiin.

Nuoret alkoivat käyttää kaiken näköisiä steroideja.

Raimo Koivula

Koivula kertoo, että silloisen kaupunginjohtajan ehdotuksesta Penttilän nuorisotalolta siirrettiin työntekijät pois. Skinijoukkio pääsi pesiytymään tiloihin, joissa oli painonnostovälineet.

– Nuoret alkoivat käyttää kaikenlaisia steroideja, joilla saadaan ihminen muuttumaan aivan toisen näköiseksi. Se vahvisti skinitoimintaa Joensuussa.

Skinejä vietiin metsäretkille

Muun muassa kaupungin nuorisotyö, sosiaalitoimi ja seurakunnat yrittivät taltuttaa ilmiötä monenlaisin keinoin. Kaupunki esimerkiksi lahjoitti Helluntaiseurakunnalle pienoisbussin sillä ehdolla, että he tekisivät niin sanottua skinityötä.

– Skinit olivat liikkeellä eri puolilla Pohjois-Karjalaa. Heitä käytettiin tapahtumissa ja metsäretkillä. Yritettiin sillä tavalla saada heitä järkiinsä.

Kyllä heitä oli syytä pelätä.

Raimo Koivula

Kaupungilla skinit aiheuttivat pelkoa. Niin myös nuorisotyöntekijöissä.

– Kyllä heitä oli syytä pelätä. He olivat aikalailla aggressiivisia kaikenlaisten aineiden vaikutuksesta.

Uhrit ja silminnäkijät pelkäsivät

Käräjäoikeuden salin ovista skinit kulkivat tiuhaan.

Matti Tolvanen oli syyttäjänä Joensuun kihlakunnan syyttäjänvirastossa 90-luvulla. Käräjillä skinejä syytettiin usein pahoinpitelyistä, törkeistä pahoinpitelyistä, kotirauhan rikkomisesta, laittomista uhkauksista ja vahingonteoista.

Tolvanen kertoo, että oikeudella oli vaikeuksia saada uhreja ja silminnäkijöitä puhumaan tapauksista. Ihmiset pelkäsivät kostoa.

– Siinä joutui aikaa ja vaivaa käyttämään siihen, että sai henkilöt, joihin rikokset olivat kohdistuneet, tulemaan oikeuteen ja kertomaan tapahtumista.

Syyttäjät, poliisi, ja tuomioistuin kantoivat huolta ihmisten turvallisuudesta ennen käräjöintiä, sen aikana ja sen jälkeen.

– Oikeudenkäynnit pyrittiin järjestämään sillä tavalla, että istuntopaikalla todistajien tai uhrien ei olisi tarvinnut kohdata rikoksesta syytettyjä muualla kuin oikeussalissa.

Viranomaiset myös turvasivat todistajien ja uhrien pääsyn pois käräjiltä turvallisesti, jotta he eivät olisi joutuneet uhkausten tai väkivallan kohteeksi.

– Muutaman jutun yhteydessä turvauduttiin laajoihin turvallisuusjärjestelyihin, kun oli syytä olettaa, että ilman niitä saattaisi jotain tapahtua.

Rikoksia tekivät usein yhdet ja samat skinit

Oikeussalissa syytettyinä olivat usein samat skinit. Tolvasen mukaan vakavimmista rikoksista, kuten pahoinpitelyistä ja törkeistä pahoinpitelyistä syytettyinä oli pääsääntöisesti ydinjoukko, joka oli alle kymmenen ihmisen kokoinen.

– Kussakin jutussa oli näitä uusia kasvoja, jotka eivät olleet niin tiiviisti mukana, tai eivät ainakaan niin intensiivisesti tehneet rikoksia.

Skinien johtajia tuomittiin myös huumausainerikoksista. Kun johtajat joutuivat vankeuteen tai he jättivät Joensuun syystä tai toisesta, skiniongelma alkoi laantua. Kun poistuneiden johtajien tilalle ei noussut uusia kasvoja, uusien jäsenien hankkiminen liikkeeseen vähentyi.

Käräjäoikeus hiljentyi skinien tekemistä rikoksista 2000-luvun alussa.