Forssaan katupartiotoimintaa ei kaipaa poliisi, ei kuntapäättäjä eikä ministeri

Forssaan mahdollisesti rantautuva katupartiotoiminta saa tyrmäyksen niin poliisilta kuin päättäjiltäkin. StreetPatrol-ryhmän synty Forssaan on vireillä, mutta tarvetta sille ei poliisin mukaan ole. Kansalaisten kokema tunne turvallisuusuhasta pitää kuitenkin ottaa vakavasti, sanoo forssalaisministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Asukkaat vastustavat uutta katuyhteyttä Forssassa. Kuva: Arttu Horttanainen / Yle

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisista kertoo poliisin olevan tietoinen StreetPatrol-katupartiosuunnitelmista Forssassa.

– Tiedossa on, että Forssan suunnalla tämmöistä toimintaa viritellään ja Hämeenlinnassa olisi jonkinlainen aie niin ikään, mutta se on ehkä vähän varhaisemmassa suunnitteluvaiheessa.

Jättäkää yleisen turvallisuuden ja järjestyksen ylläpitäminen poliisille.

Tero Seppänen

Poliisin kanta katupartioihin on selkeä.

– Poliisi vastaa yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta. Jos katupartioinnilla tarkoitetaan rasistista, rikollista tai muuta yhteiskuntarauhaa rikkovaa joukkoa, niin kanta on yksiselitteisesti ei.

– Kun näyttää siltä, että toiminta on saamassa organisoidumpaa muotoa, niin pyrimme keskusteluyhteyteen näiden johtohenkilöiden, keulakuvien kanssa ja kertomaan, mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä. Seurataan, aiheutuuko toiminnasta häiriötä tai tehdäänkö sen puitteissa rikoksia ja niihin puututaan. Partioiden perässä ei pystytä kävelemään, muotoilee Seppänen poliisin reaktiota katupartioihin.

Tero Seppänen pitää katupartioita tämänhetkiseen tilanteeseen nähden tarpeettomina.

– Jos ne heijastelevat turvattomuuden kokemusta aidosti, niin sitä ehkä voi pitää huolestuttavana. Kyllä yhteiskunnan pitää riittävät resurssit tarjota poliisille käyttöön, ettei turvattomuuden kokemuksia synny.

– Jättäkää yleisen turvallisuuden ja järjestyksen ylläpitäminen poliisille, viestittää Seppänen katupartioita suunnitteleville.

Kuntapäättäjä ei kaipaa katupartioita

Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, poliisina työskentelevä Mika Penttiläkin tuo esiin poliisin "säälittävät" resurssit. Katupartioista hän tuo esiin esimerkin Forssan takavuosilta.

– Viimeksi tällainen viritelmä oli silloin, kun autokauppiaat olivat huolissaan autovarkaista 2000-luvun taitteessa. He perustivat partioita, ettei autoja varastettaisi niin paljon. Jos se (katupartiointi) toimisi samalla tapaa, niin eihän siinä olisi mitään ihmeellistä, mutta jos siinä on vähänkään kurinpidollisia aikeita, niin silloin ollaan todella väärillä jäljillä.

10 henkilön joukko kulkemassa täysin tyhjässä kaupungissa, niin siinä on vähän koomisiakin piirteitä.

Mika Penttilä

– Meiltä vietiin vuoden alussa käräjäoikeus, mikä osaltaan lisää poliisin kuljetustehtäviä, ja kun juopotkin kuljetetaan Hämeenlinnaan, niin ennaltaehkäisevä partiointi on aina vaan vähäisempää. Jos toiminta olisi kuin autokauppiailla aikanaan, niin silloin se olisi ehkä ihan suotavaakin toimintaa.

Penttilän mukaan Forssassa viritetään taas tiedotustilaisuuksia, kun turvapaikanhakijat muuttavat Saksankuja 9:ään ja alkavat elää normaalia perhe-elämää. Tarvitaanko Forssassa katupartioita turvapaikanhakijoiden takia?

– Ei mielestäni tällä hetkellä, meillä toimintahan muuttuu, kun he majoittuvat omiin asuntoihinsa ja lukumääräkin vähenee.

– Uudenvuoden aikaan oli levottomuuksia, tietenkin niitä aina on, mutta nyt oli enemmän johtuen kansallisuuksien törmäämisestä. Ravintoloiden ulkopuolella oli pieniä ongelmia, mutta nyt ovat tulleet pakkasetkin apuun.

Penttilä pitää jopa huvittavana ajatusta kymmenen hengen partioryhmästä autioilla kaduilla.

– Luin katupartiointiliikkeen sääntöjä, että pitäisi olla 10 henkilöä vähintään liikkeellä. 10 henkilön joukko kulkemassa täysin tyhjässä kaupungissa, niin siinä on vähän koomisiakin piirteitä. Jos katselee Forssan yöelämää näillä pakkasilla, niin aika äkkiä ihmiset lähtee takseilla koteihinsa, eli juuri nyt en näe tarvetta tälle toiminnalle.

Forssalaisministeri pitää katupartioita turhina

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoo olevansa kotikaupunkinsa katupartioinnista lähinnä lehtitietojen varassa. Hänen mielestään kansalaisten turvallisuudesta huolehtiminen on poliisin ja viranomaisten tehtävä.

Sanni Grahn-Laasonen uskaltaa yhä liikkua Forssan kaduilla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

– Katupartiot eivät mielestäni ole sopivia. Erityisesti se huolestuttaa, mikäli katupartioilla on rasistisia motiiveja. Tässä Forssan tapauksessa en tiedä onko näin, mutta näen, ettei sellaisille katupartioille kyllä ole mitään tarvetta.

Grahn-Laasonenkin pitää tärkeänä poliisien resurssien turvaamista tässä tilanteessa.

– Mikäli kansalaisten parissa tulee kokemusta siitä, että oma turvallisuus on uhattuna, niin siihen pitää suhtautua äärimmäisen vakavasti, niin poliittisten päättäjien kuin viranomaistenkin. Oman käden oikeuteen turvaamiseen ei silti ole mitään perusteita. Pelot ja epävarmuus pitää kohdata ja käydä sitä keskustelua.

Grahn-Laasosen mielestä katupartiot ovat Forssassa turhia.

– Uskallan liikkua Forssan kaduilla ihan samalla tavalla kuin vuosi sitten.