yle.fi-etusivu

Suurperheen äiti: Kuulostaa typerältä, että olisin kotona ja lapset olisivat päiväkodissa

Suurperheen äiti Anna-Liisa Soivia toivoo hallitukselta lisää päätöksiä. Anna-Liisan mielestä hallituksen toiminta tuntuu jahkaamiselta. Yle seuraa tämän hallituskauden ajan eri-ikäisten suomalaisten elämään. Yle Turun esimerkkiperhe asuu Liedossa.

Kotimaa
Anna-Liisa Soivian ja Kalle Salmisen perhe
Anna-Liisa Soivian ja Kalle Salmisen perheSoivian ja Salmisen oma kuva-arkisto

Suurperheen äiti Anna-Liisa Soivia on tyytyväinen, että joulunpyhät ovat ohi. Hän kertoo, että perheen lapset olivat jo aivan sekaisin päivistä.

Onni-poika pettyi ensimmäisenä arkitiistaina, kun edessä oli eskaripäivä. Hän olisi viihtynyt kotona. Perheen isä lohdutteli Onnia ja lähti hänen kanssaan matkaan. Esikoistytär Enni oli jo rientänyt kouluun. Kotiin jäivät vuodenikäinen Siruliina ja kaksoset Milana ja Max.

Yle seuraa hallituskaudella etenkin suomalaisten rahankäyttöä ja taloudellista selviytymistä.

– Joulu ei yllätä meidän perhettä koskaan. Olemme varautuneita siihen. Uusi vuosi alkaa, uudet kujeet ja uusi säästäminen. Me mietimme jo kesää ja tulevia reissuja. Meillä menee ihan hyvin, kertoo Anna-Liisa Soivia.

Talouteen tuli apua isän matkatyöstä

Soivialla on hyvää kerrottavaa. Perheen taloudellinen tilanne sai helpotusta, kun perheen isä sai matkatöitä.

Kyllä raha täytyy itse säästää. Pitää opetella elämään niukasti.

Anna-Liisa Soivia

Äiti pystyi luopumaan aikeestaan lähteä viikonlopputöihin hoitovapaallaan. Katsastusmiehenä työskentelevä Kalle Salminen tekee mielellään matkatöitä.

– Kun kotoa ollaan pois pitempiä aikoja, se on tietysti vaikeaa. Lapsia ja vaimoa tulee ikävä ja varmaan toisinkin päin. Kyllä niistä selvitään, kun matkatöistä palkitaan eri tavalla kuin normaalista päivätyöstä. Olen ottanut kaikki (matkatyöt) vastaan, mitä on tarjottu ja otan jatkossakin, kertoo Kalle Salminen.

Suurperheen äiti toivoo hallitukselta päätöksiä

Suurperheen äiti Anna-Liisa Soivia seuraa melko aktiivisesti uutisia ja hallituksen toimia. Kokonaiskuvaa päätöksistä on kuitenkin vaikeaa hahmottaa. Soivialla on tunne, ettei paljonkaan päätöksiä ole vielä saatu aikaan, vaikka hallitus on ollut koossa noin puoli vuotta.

Anna-Liisa, Milana ja Max piirtämässä.
Anna-Liisa, Milana ja Max piirtämässä.Minna Rosvall / Yle

– Jos he nyt saisivat jotain aikaiseksi, jotta ihmiset voisivat olla jotain mieltä asioista. Se tuntuu turhanpäiväiseltä jahkaamiselta joka suuntaan. Ihmiset käyvät ylikierroksilla sosiaalisessa mediassa ja haukkuvat kaikkea, kun mitään ei ole vielä päätetty eikä tehty, pohtii Soivia.

Äiti ei ymmärrä, miksi päivähoitoasioista tapellaan

Soivian ja Salmisen perhe ei tarvitse tällä hetkellä päivähoitoa, mutta jossakin vaiheessa äiti menee töihin.

Kuulostaa typerältä, että olisin kotona ja lapset olisivat päiväkodissa

Anna-Liisa Soivia

Aiemmin lapsille on löytynyt päivähoitopaikkoja melko hyvin ja läheltä. Soivia kertoo, että periaatteessa perhe selviäisi melko lyhyellä hoitoajalla.

– Mies pääsee töistä kello 17 aikaan, minä teen iltavuoroa (lähihoitajana), joten periaatteessa tarvitsemme hoitoa kello 14.30 ja 17.30 välisenä aikana. Olen tuntitaksan kannalla päivähoidossa, pohtii Soivia.

Max, Milana ja Anna-Liisa lumileikeissä.
Max, Milana ja Anna-Liisa lumileikeissä.Minna Rosvall / Yle

Varhaiskasvatuslakiin tullut muutos mietityttää suurperheen äitiä.

– Päiväkodit ovat aivan täynnä lapsia. Jos molemmat tai toinen vanhemmista on pääsääntöisesti kotona, miksi lapsi olisi päiväkodissa? En ymmärrä, miksi tällaisesta asiasta tapellaan. Minulle on itsestäänselvyys, että lapsi on kotona. Kuulostaa typerältä, että olisin kotona ja lapset olisivat päiväkodissa, pohtii Soivia.

Lakimuutos herätti runsaasti keskustelua syksyllä. Lain vastustajat pelkäsivät sen rapauttavan varhaiskasvatuksen. Kokonaisuudessaan uudistus on kunnille kinkkinen palapeli.

Ennakkotietojen mukaan osa kunnista ei aiokaan rajoittaa työttömien tai perhevapailla olevien vanhempien lasten hoitoaikaa. Helsinki, Tampere ja Turku päättivät loppuvuodesta, etteivät ne luovu subjektiivisesta oikeudesta, eivätkä kasvata ryhmiä.

Lumienkeleitä pihalla – matkakassa kertyy säästäen

Vuodenikäinen Siruliina kärsii flunssasta, mutta suostuu kuitenkin kiltisti nukkumaan maitopullon kanssa. Milana ja Max piirtävät hetken äidin kanssa ja sitten lähdetään ulos. Pitkään odotettu lumi on saapunut Lietoon ja lapset kirmaavat etsimään liukureita. Ensin tehdään lumienkeleitä.

Milana-tyttö tekee lumienkeliä.
Milana innostui tekemään lumienkelin.Minna Rosvall / Yle

Perheen seuraava säästötavoite on kesälomamatka. Hiihtoloma jätetään väliin, sillä suurperheen kanssa reissaaminen on hankalaa. Äiti laittaa joka kuukausi 50 euroa säästöön matkaa varten. Hän kannustaa myös muita säästämään.

– Minun mielestäni tällaisessa maailmassa jokaisen pitää säästää. Ei se raha kasva puussa. Jos tarvitset rahaa johonkin, et voi aina hakea pankista. Kyllä raha täytyy itse säästää. Pitää opetella elämään niukasti, pohtii Anna-Liisa Soivia.