Moka laitoskeittiössä – keliaakikot saivat vehnäjauhoja

Kajaanilaisessa laitoskeittiössä vehnäjauhoja eksyi vahingossa myös keliaakikkojen ja vehnäallergikkojen ruokaan. Väärää ruokaa ehti nauttia noin 70 koulujen ja päiväkotien oppilasta. Ainakin kaksi on saanut sairaalahoitoa.

Vehnägluteenin terveyshaitoista ja -hyödyistä kiistellään. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Kajaanin Mamsellin lounaskeittiö Lounatuulessa tapahtui torstaina virhe, jonka vuoksi ainakin kaksi lasta on saanut sairaalahoitoa. Ruuan valmistuksessa keliaakikkojen ja vehnäallergikkojen ruokaan laitettiin vehnäjauhoja. Syynä oli inhimillinen erehdys.

Virhe koskee Keskustan ja Lehtikankaan alueen peruskouluja ja päiväkoteja. Kyseisissä yksiköissä noin 70 perusopetuksen oppilaalla ja päiväkotilapsella on keliakia tai vehnäallergia. Gluteenin hitaasta imeytymisestä johtuen myös muut lapset voivat saada oireita myöhemmin illan aikana.

Oireina saattaa tulla vatsanväänteitä, mutta vaikeimmin allergisille oireet voivat olla vakavia. Kajaanin Mamsellista kerrotaan, että virheellisesti valmistettua ruokaa syöneiden lasten perheisiin on oltu tai pyritään olemaan henkilökohtaisesti yhteydessä torstain aikana.

Kajaanin Mamsellissa tapahtuneesta ollaan todella pahoillaan.

Syvät pahoittelut asiakkaille ja vanhemmille, että tällaista on pääsyt tapahtumaan.

Tuija Vuorinen

– Syvät pahoittelut asiakkaille ja vanhemmille, että tällaista on pääsyt tapahtumaan. Tämä tarkoittaa meillä sitä, että tuotantoprosessi käydään tarkkaan läpi ja Mamselli tulee tekemään kaikkensa, että juurisyy selvitetään, eikä tällaista pääse tapahtumaan uudestaan, kommentoi Kajaanin Mamsellin johtaja Tuija Vuorinen.

Vuorinen haluaa myös varmistaa, että Lounatuulen henkilökunta ja inhimillisen virheen tehnyt henkilö pääsee tapahtuneen yli.

– Tiedän, että tämä päivä on ollut Lounatuulessa todella vaikea päivä. Syyllistä ei etsitä. Mamselli haluaa, että virheen tekijä saa asianmukaisen tuen ja työyhteisö toipuu.