1. yle.fi
  2. Uutiset

Klaus Härö: Olo on haikea, mutta päästiin olympialaisiin asti

Ilman Oscar-ehdokkuutta jäänyt ohjaaja pitää saavutuksena sitä, että Miekkailija-elokuvalla edistettiin suomalaisen elokuvan tunnettuutta maailmalla.

kulttuuri
Klaus Härö ulkomaisten Golden Globe -ehdokkaiden symposiumissa, Hollywoodin Egyptiläisessä Teatterissa sunnuntaina.
Klaus Härö ulkomaisten Golden Globe -ehdokkaiden symposiumissa, Hollywoodin Egyptiläisessä Teatterissa sunnuntaina.Paul Buck / Epa

Ohjaaja Klaus Härö ei kuulosta täysin maansa myyneeltä, vaikka Miekkailija-elokuva ei saanut vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuutta.

– Pikkasen on haikea olo, mutta mieli on hirveän hyvä siitä, että pari kuukautta sitten elokuva oli täysin tuntematon näissä ympyröissä.

Härö on tyytyväinen, että Miekkailija pääsi Oscar-kisassa yhdeksän elokuvan shortlistalle sekä Golden Globe -palkintoehdokkaaksi.

– Jos joku urheilija on päässyt olympialaisiin, niin sehän on hienoa. Tämä on vähän sama juttu, että päästiin kisoihin asti. Etenkin Golden Globe –ehdokkuus on lajissaan varteen otettava suoritus, joka jää voimaan.

Suomalaista elokuvaa tunnetuksi

Miekkailija-elokuvaa markkinoitiin Yhdysvalloissa elokuva-akatemian jäsenille suomalaisittain poikkeuksellisen isosti. Lähtökohta moneen muuhun ulkomaiseen elokuvaan verrattuna oli kuitenkin altavastaajan. Osa elokuvista oli jo pyörinyt amerikkalaisissa teattereissa, voittanut merkittäviä alan palkintoja ja markkinointiin oli käytössä paljon rahaa.

Pari kuukautta kestänyt Miekkailijan markkinointi oli ruohonjuuritason työtä, joka tarkoitti Klaus Härön osalta elokuvanäytöksissä paikalla olemista ja ihmisten tapaamista.

– Yritettiin jättää muistijälki. Elokuva puhuu puolestaan, mutta sen lisäksi ollaan vielä paikalla. Kun ihmiset muistelevat, mitä elokuvia tulikaan nähtyä ja kymmenien elokuvien joukosta muistuu, että mehän tapasimme myös tämän elokuvan tekijän.

Parhaana antina Härö pitää sitä, että Miekkailijan kautta suomalainen elokuva on jälleen hieman tunnetumpi maailmalla.

– Suomalainen elokuva on vielä siinä tilanteessa, että hyvin harva muistaa nähneensä sellaista. Tanskalaisella ja ruotsalaisella elokuvalla on sen sijaan paljon ystäviä maailmalla ja näyttelijät ja ohjaajat ovat kansainvälisesti tunnettuja nimiä.

– Nyt monet ovat nähneet suomalaisen elokuvan, josta he pitävät ja muistavat sen monta vuotta. Toivottavasti se auttaa seuraavia suomalaisia elokuvia, jotka lähtevät sinne kisaamaan.

Vertailukelpoisia suomalaisia kertomuksia

Klaus Härön pari kuukautta kestänyt reissaaminen Yhdysvalloissa toi tuliaisina tukun kehuja. Katsojat kiittelivät Miekkailijan kaikkia sen osa-alueita kuten käsikirjoitusta, kuvausta ja lavastusta. Ennen kaikkea kehuja saivat näyttelijät ja erityisesti lapsinäyttelijät.

Härö kertoo palaavansa mielellään arkisempien töiden pariin, joita on tullut laiminlyötyä markkinointiruljanssin aikana.

– Nyt keskitytään tuleviin elokuviin. Toivottavasti tulevaisuudessa on edessä taas sellainen kotimainen elokuva, jonka kotimainen yleisö löytää. Ja että se olisi vertailukelpoinen ulkomaisten elokuvien kanssa. Tehtynä samalla ammattitaidolla, mutta suomalaisista kertomuksista.

Lue seuraavaksi