Lihakset ovat nyt muotia Pariisissa, mutta muskeleita ei kasvateta yksin

Painojen nostelu yksin kuntosalilla ei houkuta, vaan ranskalaiset haluavat kuntoilla yhdessä. Street workout ja Bollywood-tanssi ovat tämän hetken hittilajeja.

Isot lihakset ovat Pariisissakin nykyään muotia, ainakin nuorilla miehillä. Kuva: Juha Nurminen / Yle

Kuntoilu- ja fitnessbuumi on rantautunut Ranskaan ja sen huomaa katukuvassakin. Lihaksikkaita ihmisiä näkyy selvästi aiempaa enemmän.

Hauikset pullistelevat esimerkiksi Pariisin Saint-Martinin kanaalin varrella, jossa miesjoukko tekee dippipunnerruksia betonikaiteella.

Aiemmin treenaaminen ei ollut Ranskassa kovinkaan tuloshakuista.

Brakao Selesao

Kyse on hittilaji Street workoutista, jonka ideana on hyödyntää kehon painoa ja urbaania ympäristöä. Lajissa yhdistyy voimistelu, voimaharjoittelu ja parkour.

– Suosittuja liikkeitä ovat esimerkiksi 360 asteen pyörähdys, erilaiset leuanvedot ja punnerrukset, kertoo 22-vuotias Brakao Selesao.

Hän on harrastanut Street workoutia neljän vuoden ajan.

Brakao vahvistaa, että lihakset ovat nyt Pariisissa muodissa. Etenkin nuorilla miehillä on tarve kasvattaa muskeleitaan.

– Valitettavasti jotkut käyttävät sen takia aineitakin. Aiemmin treenaaminen ei ollut Ranskassa kovinkaan tuloshakuista. Lyhyessä ajassa on tapahtunut valtava muutos, Brakao sanoo.

Brakao Selesao neuvoo Street workoutia aloittelevia Saint-Martinin kanaalilla. Kuva: Juha Nurminen / Yle

Ensin kaverit, sitten hauikset

Saint-Martinin kanaalin varrella vielä lihasten kokoakin tärkeämpää on yhteisöllisyys. Kuka tahansa voi tulla treenaamaan milloin tahansa. Brakao ja muut kokeneemmat harrastajat neuvovat aloittelijoita.

Epävirallisissa katutreeneissä käy kaikenikäisiä ihmisiä. Mukana on myös muutamia naisia ja esimerkiksi Pariisin tulleita turvapaikanhakijoita.

Tunisiasta Ranskaan muuttanut Lassaad kertoo treenaavansa täällä muutaman kerran viikossa.

– Tulen tänne ja katson muilta mallia. On mukavaa treenata porukassa, vaikken puhukaan Ranskaa kovin hyvin, Lassaad sanoo – ja jatkaa leuanvetojen tekemistä.

Koukussa Bollywood-tanssiin

Ranskalaiset suosivat ryhmäliikuntaa, ja se näkyy myös Bollywood-tanssin suosiossa. Intialaisista elokuvista tutun Bollywood-tanssin voi Pariisissa yhdistää aerobic-treeniin.

Ohjaaja Julien Lousoir vetää suosittuja Bollyfitness-tunteja.
Bollywood-tanssissa palaa kaloreita, pariisilainen tanssinopettaja lupaa.

Treenaajat ojentelevat käsiään, pyörivät ympäri ja keikuttavat lantiota koko ajan kiihtyvässä tahdissa.  

Mistään hassuttelusta ei ole kyse, vaan syke nousee täällä keskivertojumppaa korkeammalle, kertoo Bollyfitness-ohjaaja Julien Lousoir.

– Tämä on ihan oikeaa urheilua: hiki valuu ja kaloreita palaa. Vartaloa käytetään monipuolisemmin kuin jumpissa yleensä, hän kertoo.

Laji on kuitenkin leikkisä eikä vaadi osallistujilta aiempaa tanssitaitoa. Tunneilla toistetaan itämaisen tanssin perusliikkeitä kuten jalkojen koputussarjoja, pään ja hiusten heilautuksia sekä voimakkaita kiertoliikkeitä.

Tehokkuuden ja hauskuuden yhdistelmä viehättää ranskalaisia harrastajia.

– Bollyfitness muistuttaa mielestäni zumbaa, mutta on intialaisen musiikin ja liikkeiden ansioista eksoottisempaa. Tästä on kiva kertoa illalla kavereille, lajin juuri aloittanut Marie-niminen nuori pariisilaisnainen kertoo.

Muutaman kuukauden ajan lajia harrastanut Martine puuskuttaa ja nyökyttää vieressä.

– Olen jäänyt tähän ihan koukkuun! Koko kroppa joutuu tanssiliikkeissä töihin ja Bollywood-musiikki on ihan mahtavaa, Martine sanoo