Ruotsalaisvanhemmat vaativat päiväkotia tilille: "Mikko Mallikas -animaatio aiheutti lapselle painajaisia"

Malmöläinen päiväkoti joutuu viranomaisten syyniin näytettyään lapsille Mikko Mallikas -animaation. Kantelun takana ovat vanhemmat, joiden lapsi näki viikon ajan painajaisia "kammottavasta" piirretystä.

Ulkomaat
Lapsi ulkona.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Päiväkodissa näytetty animaatio perustuu Gunilla Bergströmin vuonna 1978 julkaisemaan Alfons och odjuret -kirjaan. Suomeksi se on ilmestynyt nimellä Tappelupukari Mikko Mallikas.

Tarina käsittelee syyllisyttä ja kiusaamista. Jalkapalloa pelaava Mikko potkaisee pallon niin kauas, ettei pallopoika löydä sitä. Mikko lyö poikaa, koska epäilee tämän varastaneen pallon. Syyllisyys alkaa kuitenkin pian piinata ja asia rassaa Mikkoa päiväkausia, kunnes kiista on sovittu.

Ruotsalaislapselle joulukuinen leffatovi oli liikaa. Lapsi sai viikoksi painajaisia ja nyt piltin vanhemmat vaativat koulutarkastajaa nuhtelemaan väärin toiminutta henkilökuntaa. Kantelun mukaan päiväkodin olisi pitänyt ennalta varoittaa vanhempia animaatiotuokiosta; etenkin kun kyseessä oli "täysin pikkulapsille sopimaton, väkivaltainen ja siten aivan liian pelottava elokuva".

Kouluvirasto palautti kantelun Malmön kunnan setvittäväksi mahdollisia jatkotoimia varten.

Mikko Mallikkaan aiheuttamista painajaisista kertoi sanomalehti Sydsvenskan (siirryt toiseen palveluun) eilen keskiviikkona. Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) oli tänään tavoittanut kyseisen päiväkodin johtajan. Hän kertoi lehdelle, että lapsille harvoin näytetään filmejä, mutta tällä kertaa päädyttiin esittämään Mikko Mallikas -piirrettyjen kooste. Painajaisia saaneen lapsen ikä ei käy alkuperäisestä uutisesta selville, mutta ryhmän lapset olivat tiettävästi 3–5 -vuotiaita.

Päiväkodin johtaja painotti Aftonbladetissa, ettei lapsia koskaan jätetä katsomaan piirrettyjä itsekseen, ja että elokuvat valitaan niin, että ne ovat tasokkaita ja ikäryhmälle sopivia.

Tekstiä muokattu kello 20 koskien päiväkotiryhmän ikähaitaria, sillä sitä ei voitu varmistaa. Lisätty myös tieto siitä, että tarinassa pojat sopivat kiistansa.