Koe uusi yle.fi

Harvinainen hurrikaani muodostui Atlantilla

Alex on ensimmäinen hurrikaani lähes 80 vuoteen, joka on muodostunut Atlantilla tammikuussa. Samaan aikaan toisella puolella maapalloa nähtiin vain hieman yleisempi tammikuinen sääilmiö, kun Tyynellämerellä muodostui trooppinen myrsky Pali.

Ulkomaat
Sateellittikuva trooppisesta myskystä.
Myrsky voi olla kaunis. Ainakin kaukaa katsottuna. Tässä Havaijin lounaispuolella muodostunut trooppinen myrsky Pali.NASA

Atlantilla on muodostunut harvinainen tammikuinen hurrikaani. Alex-nimen saanut hurrikaani on yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan ensimmäinen Atlantilla tammikuussa muodostunut hurrikaani sitten vuoden 1938.

Tilastot alkavat vuodesta 1851 ja Alex on vasta neljäs sen jälkeen havaittu kaltaisensa myrsky, kertoo Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA. NOAA myös twiittasi Suomi NPP -sääsatelliitin Alexista ottaman kuvan (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Atlantilla ei ole nähty hurrikaania tammikuussa sitten vuoden 1955. Tuolloin edellisen vuoden joulukuussa kehittynyt Alice-hurrikaani pysyi voimissaan tammikuulle saakka.

Alex-hurrikaani oli torstai-iltana Suomen aikaa vähän alle 700 kilometriä Azorien saariryhmän keskiosista etelään ja se liikkui pohjoiskoilliseen noin 30 kilometrin tuntivauhtia. Tuulennopeus oli lähes 40 metriä sekunnissa.

Viidelle Azorien yhdeksästä saaresta annettiin torstaina korkein hurrikaanivaroitus neliportaisella asteikolla.

Sadetta mahdollisesti jopa 180 milliä

Viranomaisten mukaan hurrikaanin tuulet voivat olla puuskissa 44 metriä sekunnissa ja aallonkorkeus voi olla jopa 18 metriä. Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan hurrikaani voi tuoda 75–120 millimetriä sadetta ja joillain alueilla jopa lähes 180 millimetriä.

Lisäksi hurrikaanikeskus varoitti mahdollisista maanvyöryistä, syöksytulvista, sekä huomattavista tulvista rannikkoalueilla.

Hurrikaanit ovat aiemminkin uhanneet Portugalille kuuluvaa Azorien saariryhmää, mutta ne yleensä menettävät voimansa liikkuessaan pohjoisen kylmemmille vesille. Saarilla asuu noin 250 000 ihmistä.

Tyynellämerellä toinen harvinainen myrsky

Alex muodostui vain muutama päivä sen jälkeen, kun Tyynellämerellä nähtiin toinen harvinainen sääilmiö. Havaijin lounaispuolella muodostunut trooppinen myrsky Pali oli vasta kolmas tammikuussa muodostunut kaltaisensa myrsky 40 vuoden aikana. Meteorologien mukaan harvinainen myrsky on seurausta epätavallisen voimakkaasta El Niño -ilmiöstä.

Pali kuitenkin heikkeni matalapaineeksi torstaihin mennessä ja sen odotettiin häviävän kokonaan parin päivän aikana. Myrsky ei koskaan ulottunut maa-alueille, eikä siitä ollut suurta vaaraa.

Lähteet: AP, AFP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihto

Jauhojärveltä löytyy ymmärrystä venäläishiihtäjiä koskeneeseen päätökseen

"Ilman muuta näyttöä on vaikea sulkea kilpailuista"

Roy Moore

Alabamalaiset eivät poliitikon ahdisteluepäilyistä hätkähdä: "Meitä eivät muut käske!"

Eini

Vanhat discohitit pelastivat Einin: "Minusta meinasi tulla pelkkä jukeboksi"

Puoli seitsemän

Mikä on hauskin Suomi 100 -tuote? Lähetä meille siitä kuva!