Kreikka taipui ottamaan IMF:n mukaan lainaohjelmaan

Kansainvälisen valuuttarahaston osallistuminen Kreikan velkaohjelmaan on varmistunut. Troikka eli lainoittajien edustajat matkustavat pian Kreikkaan arvioimaan uudistusten onnistumista.

Ulkomaat
Euroopan vakausmekanismin toimitusjohtaja Klaus Regling keskustelee Kreikan valtiovarainministeri Eudid Tsakalotoksen kanssa.
Euroopan vakausmekanismin toimitusjohtaja Klaus Regling keskustelee Kreikan valtiovarainministeri Eudid Tsakalotoksen kanssa 14. tammikuuta.Olivier Hoslet / EPA

Brysselissä kokoontuneen euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem vahvisti, että Kreikka hyväksyy Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukanaolon lainaohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) ja IMF haluaa olla mukana.

– Jos Kreikan hallitukselta olisi kysytty asiasta muussa yhteydessä, he olisivat varmasti mielummin hankkiutuneet eroon IMF:stä. Mutta on sopimus, jossa sanotaan, että IMF on mukana. Kreikan hallitus kunnioittaa tätä. Se on Kreikan hallituksen virallinen kanta. Varmaan arvaatte, miksi kysyin sitä, Dijsselbloem muotoili kokouksen jälkeen.

Useimmille euromaille IMF:n osallistuminen troikkaan on olennaista, jotta mukana on riippumaton kansainvälinen arvioija. Kreikalle valuuttarahaston hyväksyminen on ollut vaikeaa.

Oikealla ladulla – mutta hitaasti edeten

Euroryhmän kokonaisarvio tämänpäiväisestä Kreikka-keskustelusta oli positiivinen – asiat tuntuvat etenevän. Kreikka on saanut luonnosteltua myös eläkejärjestelmän uudistusta: hallitus esittää lukuisien eläkerahastojen yhdistämistä.

Siitä, minkä verran eläkejärjestelmän rakenteiden muuttaminen tuo säästöjä, ei kuitenkaan ole vielä kerrottu laskelmia.

Hyvä uutinen on ollut myös, että Kreikan pankkien tukemiseen tarvittiin arvioitua vähemmän lainaeuroja.

Lainoittajien edustajien on tarkoitus matkustaa Kreikkaan mahdollisimman pian, jotta Kreikan uudistusten eteneminen saadaan arvioitua. Sen jälkeen Kreikalle vapautetaan maksettavaksi seuraavia lainaeriä ja keskustellaan velkahelpotuksista. Kreikan velkapääomaa ei ole tarkoitus leikata vaan muilla toimilla tasata lyhennyshuippuja.

Väliarvion laatiminen lähtee kuitenkin liikkeelle kuukausia myöhässä, sillä uudistuksista päättäminen on edennyt hitaasti.

EVM: Kreikan velanlyhennyksissä keväällä taas epävarmuutta

Viime kesänä Kreikka laiminlöi velanlyhennyksiään kansainväliselle valuuttarahastolle ja lyhensi lainaa vasta saatuaan euromailta uutta lainaa. Nytkään ei ole varma, selviääkö Kreikka maksuistaan, vaikka lyhennettävää on huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna.

Kevään kuluessa Kreikan on maksettava noin neljän miljardin lainanlyhennykset. Vie kuukausia, ennen kuin Kreikka saa seuraavia eriä 86 miljardin velkaohjelmastaan.

– Luottamuksen kannalta ei ole hyvä, jos maa joutuu siirtämään maksujaan, rahoittajan eli Euroopan vakausmekanismin toimitusjohtaja Klaus Regling arvioi.