1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äänisaaste

Tuulivoimaloiden meluhaitat puhuttavat eniten -"Infraääntä olisi tutkittava enemmän"

Tuulivoimaloihin liittyvissä yleisötilaisuuksissa nousee edelleen esiin myllyn aiheuttamat meluhaitat. Toinen asia on jopa 200 metriä korkean myllyn aiheuttama välke eli valon ja varjon vaihtelu siipien pyöriessä. Kansalaisaktivisti toivoo A-painotteisen äänen lisätutkimuksia.

Tuulivoimatilaisuudessa oli paikalla noin 70 henkilöä. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Lähes jokaiseen suomalaiseen kuntaan on suunnitteilla tuulivoimaloita. Kuortaneella keskustelutilaisuus veti paikalle lähes 70 aiheesta kiinnostunutta henkilöä. Toisilla oli tiukempia kysymyksiä, toisilla taas jopa omia mielipiteitä. Asiantuntijoille esitettiin eniten kysymyksiä liittyen meluun ja välkkeeseen.

"Otetaanko suunnittelussa huomioon mökkiläiset samalla tavalla kuin vakituiset asukkaat?" kysyi mieshenkilö.

– Molemmat ovat tasa-arvoisia eli 40 desibelin raja ei saa ylittyä, vastasi valtakunnallinen tuulivoimaneuvoja Kirsi Kärpijoki Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

"Jos jo rakennettu mylly aiheuttaa meluhaittoja, niin voidaanko niitä korjata? kysyi toinen paikalla ollut mies.

– Kyllä voidaan, mutta ensin asia tutkitaan mitä voidaan tehdä. Äärinmäisenä keinona voi olla jopa myllyn pysäyttäminen.

Kirsi Kärpijoen mukaan eniten kysymyksiä tulee juuri meluhaitoista. Toisena tilaisuuksissa nousee esiin siipien aiheuttama välke, eli valon ja varjon vaihtelu. Kolmantena keskustellaan maisemamuutoksista.

Asioita selvitetty itse

Paikalla oli myös henkilöitä, jotka ovat ottaneet myllyistä enemmän selvää.

– Suurin osa asioita on tuttuja, mutta oikeastaan voisin sanoa, että tilaisuus oli vuoden myöhässä, kun tuulivoimahankkeita on jo vireillä. Tiedostusta ei oikeastaan vielä ole ollut. Me olemme itse tutkineet puoli vuotta näitä asioita, sanoo Haapamäen kylällä asuva Marko Haapamäki.

Kuortaneelle on suunnitelmissa rakentaa kaksi myllyä Kiimakallion alueelle ja esivelmistelussa on Porraslammen tuntumaan yhdeksän voimalaa.

– Porraslammen ja Ruonan asukkaille pidettiin rakentavan yhtiön oma tilaisuus jo ennen joulua, eli uutta ei tullut, mutta tarkentavaa, kertoo Porraslampi Seuran puheenjohtaja Sinikka Lassila.

Melu nousi tärkeämmäksi molemmilla.

– Melusta puhutaan valtakunnantasolla paljon, mutta kuultavaa infraääntä eli A-painoitteista ääntä pitäisi Suomessa tutkia enemmän. Jotkut ovat joutuneet muuttamaan pois, eli jotakin ihmeelllistä siinä on. Muut asiat eivät saa mennä terveyden ohi, jatkaa Marko Haapamäki.

– Mökkiläisenä haluaisin rauhaa ja siitä haluaisin varmuuden, sanoo Sinikka Lassila.