yle.fi-etusivu

Tuhansia mustekaloja huuhtoutui rannalle Chilessä – video

Mustekaloja huuhtoutuu Santa Marian saaren rannalle vuosittain, mutta tänä vuonna niitä on ennätyksellisen paljon. Paikalliset asukkaat pelkäävät, että mätänevät mustekalat aiheuttavat vaaraa terveydelle.

Ulkomaat
Rannalle huuhtoutuneita kalmareita.
Tänä vuonna mustekaloja on tavallista enemmän. Eläinten siivous rannalta on viivästynyt ja paikalliset ovat huolissaan, että mätänevien mustekalojen valtava määrä voi olla vaaraksi terveydelle.

Tuhansia mustekaloja on huuhtoutunut Chilen eteläosassa sijaitsevan Santa Marian saaren rannalle. Paikalliset asukkaat huomasivat eläinten alkavan ilmestyä rannalle sunnuntai-iltana.

– Niitä huuhtoutuu rannalle joka vuosi, mutta viime vuonna niitä ei ollut näin paljon. Niitä alkoi tulla sunnuntai-iltana ja se jatkui maanantai-iltapäivään asti, paikallinen asukas Sergio Mendoza sanoi.

Suurin osa eläimistä on jo pitkälle mädäntyneitä. Mustekalojen siivous rannalta on viivästynyt ja paikalliset ovat huolissaan, että mätänevien mustekalojen valtava määrä voi olla vaaraksi terveydelle.

Chilen kalastus- ja maatalousviraston työntekijöitä ja asiantuntijoita kuljetettiin saarelle laivaston aluksilla. He avustavat saaren poliisia tilanteen selvittämisessä.

Kritiikkiä viranomaisia kohtaan

Raskaita työkoneita mustekalojen siivoamiseen rannalta saatiin paikalle kuitenkin vasta keskiviikkona. Tämän vuoksi osa viranomaisista on kritisoinut Chilen pelastusjärjestelmää. Ilmeisesti sekä kalastusviraston että kansallisen turvallisuuden ministeriön piti erikseen vahvistaa työkoneiden lähettäminen saarelle.

– Asiantuntijat ovat saapuneet saarelle selvittämään, aiheuttaako tilanne vaaraa terveydelle. Se on todennäköistä huomioon ottaen rannalle huuhtoutuneiden mustekalojen määrän ja niiden mätänemisen päivien kuluessa, saaren apulaispoliisipäällikkö Mario Grandon sanoi.

Syy ei ole vielä varmistunut

Tänä vuonna mustekaloja huuhtoutui saaren rannalle paljon enemmän kuin aiempina vuosina. Tutkijat yrittävät nyt selvittää, mistä ilmiö johtui.

– Ensimmäisten arvelujen perusteella mustekalat huuhtoutuivat rannalle meriveden kumpuamisen vuoksi. Hapen määrän väheneminen aiheutti eläinten kuoleman ja ne huuhtoutuivat sitten rannalle, kalastusviraston aluejohtaja Rodrigo Valencia kertoi.

Meriveden kumpuaminen tarkoittaa ilmiötä, jossa tuuli nostaa tiheämpää, kylmempää ja usein ravinteikkaampaa merivettä syvemmältä merestä kohti pintaa, missä se korvaa lämpimämmän ja vähäravinteisemman pintaveden. Usein syvemmältä merestä nouseva vesi on myös pintavettä vähähappisempaa.

Lähteet: Reuters