Hyppää sisältöön

Myös Sveitsi takavarikoi omaisuutta turvapaikanhakijoilta

Tanska valmistelee viranomaisille oikeutta takavarikoida turvapaikanhakijoilta käteistä ja arvoesineitä. Sveitsissä maahantulijoiden omaisuutta otetaan jo nyt valtion haltuun, sveitsiläinen televisioyhtiö kertoo.

Sveitsiin saapuvien turvapaikanhakijoiden täytyy luovuttaa valtiolle omaisuutensa siltä osin kuin sen arvo ylittää 1 000 Sveitsin frangia eli noin 915 euroa, kertoo sveitsiläinen televisioyhtiö SRF (siirryt toiseen palveluun).

Valtion haltuun otetulla omaisuudella pyritään kattamaan turvapaikanhakijoista aiheutuvia kustannuksia.

SRF:n torstaina esitetyssä televisio-ohjelmassa esiteltiin kuittia, jonka syyrialainen pakolainen kertoo saaneensa viranomaisilta sen jälkeen, kun hänen oli täytynyt luovuttaa pois yli puolet hänen perheensä jäljellä olevista rahoista. Ohjelmassa näytettiin myös turvapaikanhakijoille suunnattua tietolehtistä, jossa kuvaillaan Sveitsin käytäntöä omaisuuden takavarikoinnista.

Sveitsin pakolaisapujärjestön tiedottaja Stefan Frey kuvailee omaisuuden takavarikointia äärimmäisen arvottomaksi ja sanoo, että käytännön pitää muuttua.

Televisioyhtiö SRF:n mukaan Sveitsin maahanmuuttoviranomainen SEM puolustaa viranomaisten käytäntöä. SEM:n mukaan Sveitsin lainsäädäntö edellyttää turvapaikanhakijoita ja pakolaisia osallistumaan hakemusten käsittelystä ja sosiaaliavusta aiheutuviin kustannuksiin.

– Mikäli joku lähtee vapaaehtoisesti seitsemän kuukauden kuluessa, hän voi saada rahansa takaisin ja viedä ne mukanaan. Muussa tapauksessa rahoilla katetaan heidän aiheuttamiaan kustannuksia, SEM:n lehdistöedustaja Léa Wertheimer sanoo SRF:lle.