Hyppää sisältöön

Kiistellyn hoivakodin yöhoitaja: Luottamus työnantajaan on mennyt

Yle sai kutsun tulla seuraamaan otsikoissa olleen Pappilanpuiston hoivakodin yövuoroa Tampereella. Nyt työntekijöiden määrä vuorossa on korjaantunut, mutta luottamuspula ei. Yöhoitaja Jarno Lautala sanoo, ettei uskoa työnantajaan juuri ole.

Yöhoitaja Jarno Lautala sanoo, ettei tällä hetkellä luota työnantajaan. Pihlajalinnan palvelupäällikkö Arja Laitinen lupaa, että henkilökuntaa tullaan kuulemaan. Kuva: Katri Rauska / Yle

Yöhoitaja Jarno Lautala istahtaa aamuviideltä alas Pappilanpuiston  Ikipihlaja-hoivakodin viidennessä kerroksessa. Vuoro on ollut rauhallinen.

– Asukkaat ovat pääosin nukkuneet hyvin. Alkuyöstä muutamat olivat hereillä ja kävivät keittiössä asti, ja lisäksi tuli kipulääkepyyntöjä. Ihan tavallisia jokaöisiä tehtäviä siis, Lautala kertaa yön kulkua.

Tänä yönä yöhoitaja on ehtinyt välillä istua alas ja syödä eväänsäkin.

– Meillä on lokakuusta asti ollut kolme hoitajaa yövuorossa. Ennen mentiin kahdella, eikä silloin ehtinyt pitää mitään taukoja. Nyt joka osastolla on oma hoitaja, ja tilanne on siinä mielessä paljon parempi.

Yöhoitajat tikun nokassa

Pihlajalinnan pyörittämä Pappilanpuiston hoivakoti nousi torstaina otsikoihin, kun hoitajien ammattiliitto SuPer kertoi yksikössä tapahtuneista irtisanomisista, joiden liitto epäili liittyvän epäkohtien esiin nostamiseen.

Työnantajapuoli kiisti syytökset ja kertoi irtisanoneensa hoitajia, jotka käyttivät kyseenalaisia keinoja vanhusten liikkumisoikeuden rajoittamiseen. Lisäksi Pihlajalinna epäili yksiköstä kadonneen mm. astioita ja liinavaatteita.

Tilanne on tulehtunut ja keskusteluyhteys työnantajan ja henkilöstön välillä ohut. Kolme ja puoli vuotta Pappilanpuistossa työskennellyt Jarno Lautala kertoo ongelmien alkaneen heti omistajanvaihdoksen tapahduttua viime maaliskuussa.

Jarno Lautala ehti istahtaa yövuoronsa aikana. Kuva: Katri Rauska / Yle

– Me silloiset yöhoitajat koimme joutuneemme tikun nokkaan. Siirryimme Pihlajalinnalle vanhoina työntekijöinä emmekä suostuneet muuttamaan sopimustamme. Meidät oli palkattu yöhoitajiksi, ja nyt olisi pitänyt suostua kolmivuorotyöhön. Itse olen aina halunnut tehdä nimenomaan yötyötä.

Asukkaat kaipaavat tuttua hoitajaa

Omistajanvaihdos ja siitä seuranneet myllerrykset vaikuttivat Jarno Lautalan mukaan myös potilasturvallisuuteen. Henkilökunta vaihtui ja tilalle tuli nuoria sijaisia.

Tällä hetkellä luottamusta työnantajaan ei löydy.

Jarno Lautala

– Työntekijöitä oli liian vähän, ja perehdyttämisen kanssa oli niin ja näin. Moni sijainen tuli kertomaan, ettei heitä ollut perehdytetty ollenkaan.

Tuttujen hoitajien vaihtuminen huolettaa myös Pappilanpuiston asukkaita.

– Juuri äsken juttelin erään asukkaan kanssa. Hän suri sitä, että joka päivä vastassa tuntuu olevan eri hoitaja. Hän kokee olonsa turvattomaksi sen takia.

Vaikka väkimäärää on vuoroissa lisätty, ei potilasturvallisuus Lautalan mielestä ole vieläkään kunnossa.

– Yövuoroissa on ollut sijaisia, joilla ei ole edes lääkkeenjakeluoikeuksia. Vuorolistat ovat lisäksi niin epäselviä, ettei jokaiselle päivälle ole tarpeeksi hoitajia. Esimerkiksi uudenvuodenpäivänä kahdella osastolla oli vain yksi hoitaja ja yhdellä kaksi. Jokaisella osastolla tarvitaan 2–3 hoitajaa.

Luottamus mennyt täysin

Jarno Lautala ihmettelee, miksei Pihlajalinna vieläkään vastaa henkilöstön kysymyksiin.

– Täällä on mietitty jo pitkään, miksei parannusta tule vaikka olemme tuoneet epäkohtia esiin. Välillä keskustelua on saatu aikaiseksi, mutta se on ollut täysin yksipuolista eikä siitä ole seurannut mitään.

– Tällä hetkellä luottamusta työnantajaan ei löydy. Meillä on täällä uusi yksikönjohtaja ja vastaava sairaanhoitaja, toivottavasti tilanne nyt muuttuu.

Pihlajalinnan palvelupäällikkö Arja Laitinen sanoo, että henkilökuntaa tullaan kuulemaan.