"Ei lisättyä fosfaattia" – mureuttavan lisäaineen liikakäyttö voi lisätä luun hajoamista

Raakoihin lihatuotteisiin fosfaattia ei saa lisätä, mutta kypsiin lihavalmisteisiin fosfaatin lisääminen on täysin sallittua. Lisäfosfaattia löytyy paitsi monista leikkeleistä, myös esimerkiksi nakeista ja sulatejuustoista. Fosfaatin käyttöä arvioidaan EU:ssa uudelleen parhaillaan.

terveys
Leikkelerasia jossa on Ei lisättyä fosfaattia -teksti
Hanne Kinnunen / Yle

Natriumglutamaatin tarkkaileminen lienee jo laantunut, mutta monien leikkelepakettien "ei lisättyä fosfaattia" -ilmoitus herättää kysymyksiä. Mitä fosfaatti on, ja miksi siitä on haluttu erikseen ilmoittaa paketissa?

Fosfaatti on fosforia ja happea sisältävä yhdiste, joka sitoo vettä ja mureuttaa lihatuotetta, kertoo Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen. Liha sisältää fosforia luontaisestikin.

Kannisen mukaan "ei lisättyä fosfaattia" -merkintöjä on käytetty elintarvikkeissa jo muutaman vuoden ajan.

Tuskin kukaan syö montaa sataa grammaa leikkeleitä päivässä.

Christel Lamberg-Allardt

Fosfaatin mahdollinen liiallinen määrä kuluttajan ruokavaliossa on herättänyt kysymyksiä, Kanninen kertoo.

Helsingin yliopiston professori Christel Lamberg-Allardtin mukaan liika fosfori voi lisätä luun hajoamista. Ongelma korostuu munuaistautipotilailla, mutta pätee kaikkiin ihmisiin.

– Maailmalla on myös huomattu, että sydän- ja verisuonitaudit ovat yhteydessä liialliseen fosforipitoisuuteen veressä, Lamberg-Allardt sanoo.

Turha lisäaine

Fosfaatin lisäkäytölle ei ole vielä määritelty ylärajaa. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on arvioimassa asiaa uudestaan vuonna 2018, kertoo Lamberg-Allardt.

Lisätty fosfaatti merkitään E-koodeilla E450, E451 ja E452, ja monista sulatejuustoista fosfaatti löytyy nimellä sulatesuola. Leikkelevalmistajat havahtuivat tietoihin fosfaatin mahdollisesta haitallisuudesta pari vuotta sitten ja alkoivat tuottaa leikkeleitä ilman fosfaattia, Lamberg-Allardt toteaa.

Maailmalla on myös huomattu, että sydän- ja verisuonitaudit ovat yhteydessä liialliseen fosforipitoisuuteen veressä.

Christel Lamberg-Allardt

Professori Lamberg-Allardt pitää fosfaatin lisäämistä elintarvikkeisiin tarpeettomana. Saksassa ja Ruotsissa suurin osa leikkeletuotteista on hänen mukaansa lähtökohtaisesti fosfaatittomia.

Fosfaatin käyttö kypsissä lihatuotteissa on edelleen sallittua EU:ssa, kertoo Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen. Sen sijaan raakana myydyissä lihavalmisteissa ei ole missään vaiheessa ollut sallittua käyttää fosfaattia EU:ssa olomme aikana.

– Lainsäädäntö oli kirjoitettu ehkä vähän epätarkasti. Suomessakin tuli käytännöksi lisätä raakalihavalmisteisiin fosfaattia, sanoo Kanninen.

Epätarkan lainsäädännön takia fosfaattia on käytetty vastaavissa tuotteissa monissa EU-maissa. Lainsäädäntö kirjoitettiin EU:ssa uudestaan, ja fosfaatin käytöstä siirryttiin pois raakalihatuotteissa, Kanninen kertoo.

Raakana myytyjä valmisteita ovat esimerkiksi broilerin ja porsaan fileet ja suikaleet.

Kohtuukäyttäjällä ei ole syytä huoleen

Kaikkia lisätyn fosfaatin vaikutuksia ei vielä tiedetä. Christel Lamberg-Allardtin mukaan syytä huoleen ei kuitenkaan ole, jos lisättyä fosfaattia sisältävien tuotteiden syönti pysyy kohtuudessa.

– Tuskin kukaan syö montaa sataa grammaa leikkeleitä päivässä.

Suomessakin tuli käytännöksi lisätä raakalihavalmisteisiin fosfaattia.

Kirsi-Helena Kanninen

Ruokavalion muutoksiin ei siis ole tarvetta pelkästään fosfaatin välttämiseksi. Itse hän kuitenkin valitsisi fosfaatittoman leikkeleen, mikäli mahdollista.

Lamberg-Allardtin mielestä keskustelu osoittaa sen, ettei elintarviketeollisuuden kannattaisi alkaa lisätä tuotteita, joissa fosfaattia on.

– Muuten saamme sitä ravinnosta yhtäkkiä liian paljon, Lamberg-Allardt sanoo.