1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uudellamaalla uusi susilauma – kaatolupa saanut luontoväen takajaloilleen

Luonto-Liiton mukaan Uudellamaalla viime kesänä syntynyt susipentue on alueen ensimmäinen yli sataan vuoteen. Sudet eivät ole aiheuttaneet merkittäviä vahinkoja, mutta Suomen riistakeskus on myöntänyt metsästäjille poikkeusluvan yhden suden kaatamiseen.

Kotimaan uutiset
Sudenpennut juoksevat tiellä.
Raaseporin metsästysseuran riistakameraan tallentui kuva neljästä sudenpennusta heinäkuussa 2015.Suomen Metsästäjäliitto

Raaseporin ja Salon alueelle syntyi ensimmäinen susipentue yli sataan vuoteen Luonto-Liiton Uudenmaan piirin mukaan. Laumassa on kaksi emoa ja viisi pentua.

Suomen riistakeskus on myöntänyt metsästäjille luvan yhden suden kaatamiseen, mutta luontoväki ei tätä hyväksy.

Luonnonsuojeluyhdistykset eivät vastusta susien kannanhoidollista metsästystä, mutta ne toteavat, että metsästys ei ole kestävällä pohjalla, koska lauma ei ole vielä vakiinnuttanut asemaansa.

Suomen riistakeskus on toista mieltä.

– Siellä tosiaan on susilauma, ja se on lisääntynyt viime kesänä. Kun susi perustaa reviirin ja siihen tulee pentuja, niin tämmöinen lauma on vakiintunut lauma, sanoo julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen.

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri kritisoi kaatoluvan myöntämistä, koska metsästysajankohta on määritelty susien lisääntymisajalle.

– Rauhoitettujen eläinten metsästys kiima-aikana on ristiriidassa luonnonsuojelulain kanssa, sanoo toiminnanjohtaja Petro Pynnönen.

Härkösen mukaan susien kiima-aika alkaa helmikuun puolivälissä.

– Tässä on kyse kannanhoidollisesta poikkeusluvasta, joka voidaan harkinnan perusteella myöntää maaliskuun loppuun asti, Härkönen sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön vahvistaman suunnitelman mukaan susia voidaan kaataa kannanhoidollisin perustein sen sijaan, että niitä kaadettaisiin eläinten tekemien vahinkojen perusteella.

Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen ja Raaseporin Luonto ja Ympäristö ry:n mukaan suden kaatolupa kuitenkin vaarantaa koko lauman tulevaisuuden.

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri, Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys ja Raaseporin Luonto ja Ympäristö ry ovat valittaneet kaatoluvasta Helsingin hallinto-oikeudelle.

Suomessa elää 220-245 sutta. Maa- ja metsätalousministeriö on ilmoittanut sallivansa 46 suden tappamisen tänä talvena.

Luonto-Liitto kritisoi sitä, että viidennes susikannasta voidaan hävittää. Susi on erittäin uhanalainen eläin.

Lue seuraavaksi