TIR-kuljetukset pois Nuijamaalta – liikenne ohjataan Vaalimaalle ja Imatralle

Nuijamaan vastaisella Brusnitsnojen tullitoimipaikalla ei ensi perjantaista lähtien käsitellä tavaraliikenteen TIR-kuljetuksia. Nykyisillä liikennemäärillä muutoksen ei uskota aiheuttavan ruuhkia.

talous
Rekkoja satamassa.
Petri Lassheikki / Yle

Venäjälle menevät TIR-kuljetukset ohjataan Kaakkois-Suomessa jatkossa Vaalimaan ja Imatran rajanylityspaikoille. Venäjän tullilaitos julkaisi vastikään uuden listan 45 tullitoimipaikasta, jossa TIR-asiakirjoja käsitellään. Listalla ei enää ollut Nuijamaan vastaista Brusnitsnojen tullitoimipaikkaa, ja käytännössä Suomen tulli ei voi enää taata Nuijamaalle saapuvien TIR-kuljetusten pääsyä Venäjän puolelle.

Nuijamaan tullin päällikön Lasse Jutilan mukaan nykyisillä liikennemäärillä TIR-kuljetukset pystytään ohjaamaan Imatralle ja Vaalimaalle ilman että liikenne ruuhkautuisi. Tarkempaa perustelua Venäjän tullin määräykselle Jutila ei osaa sanoa.

Viime vuonna Nuijamaan kautta kulki Venäjälle 13 000 TIR-kuljetusta. Se on noin kolmasosa Nuijamaalta Venäjälle menneistä rekoista. Liikenne on vähentynyt selvästi Venäjän talousvaikeuksien myötä, ja vielä vuonna 2012 Nuijamaalla tilastoitiin 66 000 TIR-kuljetusta.

TIR-järjestelmä nopeuttaa rekkojen rajanylitystä. Järjestelmän ansiosta maahan tulevaa kuormaa ei tarvitse tullata rajalla.