Hyppää sisältöön

Tulli epäilee: Alkoholin verkkokauppa jätti satojen tuhansien verot maksamatta – kaksi suomalaismiestä epäiltynä

Tulli tutkii Viinakauppa.eu-sivuston alkoholi- ja savukekauppaa. Kahden suomalaismiehen epäillään välittäneen alkoholia Virosta Suomeen ja jättäneen tarkoituksella kaikki verot maksamatta.

Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Tulli epäilee, että suomalaismiehet ja heidän yrityksensä jättivät maksamatta jopa 350 000 euroa veroja. Veroja ei ole maksettu Suomeen, ja epäiltävissä on, ettei niitä maksettu myöskään Viroon.

Aiemmin toinen Viinakauppa.eu:ta pyörittänyt mies on kertonut julkisuudessa, että verot on maksettu Viroon.

Viinakauppa.eu nousi otsikoihin viime kesänä. Verkkokaupasta on voinut tilata alkoholia Virosta Suomeen, ja kauppa on järjestänyt kuljetuksen. Kaupan toiminta kasvoi nopeasti; tilaajia oli noin 1 500. Suurin yksittäinen tilaus on ollut jopa 7 000 euron arvoinen.

Tullin mukaan Viinakauppa.eu on mainostanut itseään näyttäväti kertomalla muun muassa, että kaikki verot maksetaan.

Esitutkinnan perusteella kyse ei ollut tietämättömyydestä, vaan epäillyt ovat olleet tietoisia valmistevero- ja alkoholilain säännöksistä ja Tullin ohjeista. Toiminta oli tarkoitus ajaa alas heti, kun tuotto on saatu maksimoitua ja ennen kun viranomaiset pääsevät toimintaan käsiksi.

Viinakauppa.eu-sivuston takana on kaksi suomalaismiestä, joista toinen asuu vakituisesti Virossa. He ovat hoitaneet alkoholin myyntiä ja kuljetusta Suomeen useiden hallinnoimiensa virolaisyritysten kautta. Toinen miehistä on edelleen tutkintavankeudessa.

Tulli aloitti Viinakauppa.eu:ta koskevan esitutkinnan syyskuussa. Miehet vangittiin marraskuussa, ja verkkosivusto suljettiin loppuvuodesta.

Tulli tutkii poliisin sijaan itse rikokset, joihin liittyy maahantuontia tai maastavientiä.

Verkkoviinakaupan asiakkaat eivät ole verovelvollisisa

Viinakauppa.eu on harjoittanut alkoholin etämyyntiä, joka tarkoittaa sitä, että kauppa on järjestänyt myös kuljetuksen. Näin ollen kaupasta ostaneet asiakkaat eivät ole syyllistyneet rikokseen. 

– Jos ostajat olisivat itse järjestäneet kuljetuksen, he olisivat verovelvollisia. Tässä taas on kysesssä etämyynti, jossa myyjä on verovelvollinen, talousrikosyksikön esimies Tiina Tahvanainen Tullista sanoo.

Käräjäoikeudessa käsitellään parhaillaan toista vastaavaa, Alkotaxi-nimiseen yritykseen liittyvää epäiltyä veropetosta. Tapauksen yhteydessä EU-tuomioistuin on vahvistanut, että Suomen Tullin tulkinta etämyynnistä ja verovelvollisuudesta on hyväksyttävä, Tahvanainen kertoo.

Hän painottaa, että veropetoksessa on kyse paitsi yhteiskunnan taloudellisesta menetyksestä myös epärehellisestä kilpailuedusta.

– Alkoholia voi myös laillisesti verot maksamalla voi myydä ja ostaa. Mutta halvempi hinta houkuttaa käyttämäään yrityksiä, jotka jättävät verot maksamatta.

Maksimirangaistus törkeästä veropetoksesta on neljä vuotta ehdotonta vankeutta.

.
.