Islamistit hyökkäsivät rauhanturvaajien tukikohtaan Somaliassa

Aamulla alkanut taistelu lähellä Kenian rajaa jatkuu yhä. Al-Shabaab-järjestöllä on edelleen jalansija Somaliassa

Ulkomaat
Kenialaiset sotilaat suojautuvat kovan asetulen jatkuessa lähellä Garissan yliopistoa 2. huhtikuuta 2015.
Kenialaiset sotilaat suojautuvat kovan asetulen jatkuessa lähellä Garissan yliopistoa 2. huhtikuuta 2015.Dai Kurokawa / EPA

Islamistinen al-Shabaab-ryhmä on hyökännyt Afrikan unionin kenialaisten rauhanturvajoukkojen tukikohtaan El-Adessa Lounais-Somaliassa lähellä Kenian rajaa. Varhain aamulla alkanut taistelu jatkuu edelleen.

Kymmenet raskaasti aseistautuneet islamistit pääsivät tukikohtaan, kun sen portti oli ensin murrettu itsemurha-autopommin avulla.

Al-Shabaab on sanonut rauhanturvaajien paenneen, mutta paikalliset asukkaat kertoivat aamupäivällä, että ammuskelun äänet jatkuvat. Mahdollisista uhreista ei ole tietoa.

Kenian rajan yli on helppo iskeä

Al-Shabaab häädettiin Somalian suurimmista kaupungeista vuosikymmenen alussa, mutta ryhmä jatkaa sissisotaa – useimmiten itsemurhaiskuina – ja sillä on yhä paikoin vahvakin jalansija maaseudulla.

Ryhmä on tehnyt useita iskuja AU:n rauhanturvaajien tukikohtiin ja myös rajan yli Kenian puolelle, josta ryhmällä lisäksi on yhä enemmän jäseniä.

Verisimmässä iskussa viime huhtikuussa Al-Shabaab hyökkäsi Keniassa yliopiston asuntolaan ja tappoi 148 ihmistä. Opinnot Garissan yliopistossa rajan pinnassa alkoivat uudelleen vasta tällä viikolla, ja tällä kertaa yliopistoa ja sen asuntoloita valvovat kymmenet poliisit.

Sirpaloitumisen pelätään lisäävän uhoa

Al-Shabaabiin arvioidaan kuuluvan 7 000–9 000 asemiestä. Ryhmä on sidoksissa al-Qaida-verkostoon ja monien tietojen mukaan myös Nigerian Boko Haramiin.

Viime aikoina noin 200 jäsenen on todettu siirtyneen Isis-järjestöön. Heidän joukossaan on tiettävästi Garissan iskun suunnittelija.

Kenian turvallisuusviranomaiset pelkäävät sirpaloitumisen lisäävän iskuja ostoskeskusten, kirkkojen ja joukkoliikenteen asemien kaltaisiin kohteisiin, kun ryhmät pyrkivät näyttämään voimaansa myös toisilleen.

Lähteet: AFP, Reuters, AP