Koe uusi yle.fi

Perämeren jää on vielä petollista – hyisessä vedessä selviää korkeintaan 15 minuuttia

Poikkeukselliset meriveden korkeuden vaihtelut ovat rikkoneet jäätä ja nostaneet paikoin vettä jäälle. Rannikolla jäätä on kymmeniä senttejä, mutta kauempana ulapalla jäiden paksuus vaihtelee paljon.

luonto
Poikkeuksellisen alhaalle laskenut merivesi rikkoi jäitä Oulussa 12.1.2016 Alimmillaan merivesi oli yli metrin keskivedenpintaan verrattuna.
Risto Degerman / Yle

Kovista pakkasista huolimatta Perämeren jäätilanne on vielä jäällä liikkujien kannalta petollinen. Merivedenkorkeuden vaihtelut ovat paikoin rikkoneet jäätä, ja nostaneet myös merivettä jäälle.

Jos sinne tippuu tämmöisellä ilmalla, niin siellä selviää korkeintaan 15 minuuttia, ei sen kauempaa.

Jarmo Martin

Vanhempi merivartija Jarmo Martin Virpiniemen merivartioasemalta muistuttaa myös, että paikoin meri on vielä myös sulana. Esimerkiksi satama-alue ja väylät ovat pakkasista huolimatta sulina.

– Sudenväylä ja Toppilan väylä ja sitten on tuo satama-alue, luettelee erityisia vaaran paikkoja vanhempi merivartija Jarmo Martin Virpinimen merivartioasemalta.

Vahvaa jäätä vain rannikon tuntumassa

Rannan tuntumassa jään paksuus on noin 30 – 35 senttiä. Ennätysalhaalla käynyt merenpinta rikkoi kuitenkin jäätä ja pinnan noustessa se purkautuu vähitellen jään päälle, vaikka enemmälti vettä jäälle odotetaankin vasta sen jälkeen, kun vesi nousee selvästi keskiveden yläpuolelle.

– Mutta pitää tiedostaa jäällä liikkuessa, että siellä jään alla on vettä. Jos sinne tippuu tämmöisellä ilmalla, niin siellä selviää korkeintaan 15 minuuttia, ei sen kauempaa.

Jos liikkuu moottorikelkalla ja on pimeää, niin kyllä siellä aina vaaran paikka on.

Kalle Vahtola

Jarmo Martinin kollega Kalle Vahtola kertoo, että isoja railoja ei aivan rannan tuntumaan ole jäitten ryskyessäkään jäänyt, mutta esimerkiksi Virpinimestä pohjoiseen mentäessä isompiakin railoja on.

– Tietenkin pieniä railoja on aina siellä täällä, mutta kun lähdetään pohjoiseen päin, niin kyllä siellä isompiakin railoja matkan varrella on.

– Erityisesti, jos liikkuu moottorikelkalla ja on pimeää, niin kyllä siellä aina vaaran paikka on, Kalle Vahtola muistuttaa.