Taviksen on mahdotonta erottaa tutkittua terveystietoa muusta

Professori Jussi Huttusen mukaan kaikkeen uuteen terveystietoon tulee suhtautua varauksella. Aivan varmasti faktaa on vain tupakan yhteys keuhkosyöpään.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Maailmaan sataa jatkuvasti uusia tutkimuksia liittyen terveyteen ja erilaisten tuotteiden terveysvaikutuksiin. Tiedon valtameressä voi kuitenkin olla vaikeaa erottaa tutkitun tiedon paikkansapitävyys ja väärät tulkinnat.

Entisen Kansanterveyslaitoksen, nykyisen THL:n entisen johtajan Jussi Huttusen mukaan tiedon lisääntyessä myös totuus muuttuu. Tavallisen kansalaisen on kuitenkin mahdotonta hänen mukaansa arvioida tiedon paikkansapitävyyttä tuoteselosteiden ja mainosten keskellä.

– Mitään sellaista menetelmää, jolla itse pystyisi tämän arvion tekemään, ei ole olemassa, kun se on vaikeata ammattilaisillekin, Huttunen sanoi Yle Radio Suomen Ajantasassa.

Huttusen mukaan on kuitenkin olemassa lähteitä, jotka tekevät paljon työtä tiedon varmistamiseksi. Yhdeksi esimerkiksi hän mainitsee Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin.

Huttusen mukaan voi sanoa, että silloin kun 90 prosenttia tutkijoista on sitä mieltä, että jokin asia on totta, sitä voi pitää totena. Samaan aikaan hän muistuttaa, että jäljelle jäävä 10 prosentin toisinajattelijajoukko on se, joka muuttaa maailmaa.

– Kaikkeen uuteen tietoon tulee suhtautua varovaisuudella ja samaan aikaan kunnioituksella, koska voi sitten osoittautua, että se ei pidä kokonaan tai osittainkaan paikkaansa. Uuden tiedon perässä ei kannata lähteä heti juoksemaan vaan jäädä odottamaan, että mitä tapahtuu, kun nuo tutkimukset toistetaan.

Huttunen kannustaa tavallisia ihmisiä kuitenkin luottamaan asiantuntijoiden enemmistön antamiin suosituksiin esimerkiksi D-vitamiinin käytössä. Lopullinen totuus selviää kuitenkin aina hänen mukaansa vasta tulevaisuudessa.

– Ne totuudet, joiden kanssa elimme 50 vuotta sitten, aika monet niistä eivät pidä enää paikkaansa.

Alkoholi ja tupakka

Yksi monia ihmisiä ilahduttanut terveellisenä pidetty asia, eli pienen alkoholiannoksen nauttiminen päivässä, on sekin nyt kuitenkin romuttumassa. Huttusen mukaan aivan äskettäin on ilmestynyt erittäin hyvin tehty suomalainen tutkimus, jonka mukaan alkoholi ei tarjoa mitään suojaa sepelvaltimotautia vastaan.

– Se näyttäisi aika vakuuttavasti osoittavan, että alkoholilla ei ole mitään sepelvaltimotaudilta suojaavaa vaikutusta, vaan mitä enemmän viinaa juo, sitä suuremmaksi se riski kasvaa.

Professori Jussi Huttunen sanoo, että on monia asioita, joita voi pitää tosina, mutta yksi on ylitse muiden.

– Kaikille tuttu on tupakan keuhkosyöpää aiheuttava vaikutus, jota voi pitää ehdottoman sataprosenttisen varmana, siitä ei ole mitään epäilystä.