Kuningas, joka lopulta sai Sonjansa
Norjan kuningashuoneen tunnelmia viime joululta. Kuningas Harald V tunnetaan perhekeskeisenä miehenä. Häntä seuraa vallassa kruununprinssi Haakon. Kruununprinssi nai tavallisen tytön, Mette-Maritin 2001.
Tässä hän seurasi isäänsä, silloista kruununprinssiä, joka piti päänsä ja ja meni naimisiin aatelittoman Sonja Haraldsenin kanssa 1968. Pari seurusteli yhdeksän vuotta, kunnes kuningashuone antoi luvan avioitumiseen.

Lasten oikeuksien puolestapuhuja
Kuningas Harald on läpi uransa puhunut lasten oikeuksien puolesta eri puolilla maailmaa. Järkyttyneitä norjalaisia kosketti Haraldin puhe Oslon ja Utöyan terrori-iskujen jälkeen 2011.
Liikuttunut kuningas sanoi puhuvansa kansalaisille myös ”aviomiehenä, isänä ja isoisänä”. – Kuvassa Harald osallistuu pojantyttärensä, kruununprinsessa Ingridin kasteeseen 2004.

Kruununprinssinä Suomessa
Kruununprinssi Harald oli 30-vuotias, kun hän tutustui Suomen puolustusvoimiin. Vuosi oli 1967.
Kuninkaana Harald V on muodollisesti Norjan asevoimien ylipäällikkö – ja myös Norjan kirkon päämies.

Kruunaus kuninkaaksi
Harald V nousi Norjan valtaistuimelle 25 vuotta sitten, 17. tammikuuta 1991, kun hänen isänsä Olavi V menehtyi.
Harald vannoi valansa neljä päivää myöhemmin Norjan parlamentissa, Stortingetissa. Rinnalla on kuningatar Sonja.

Purjehdus lähellä sydäntä
Kuningas Harald on ikänsä ollut innokas urheilumies. Hän on taitava purjehtija ja osallistunut purjehdustapahtumiin kolmissa olympiakisoissa 1964-72.
2003 Harald ohjasi purjevenettään purjehduskilpailuissa Valenciassa Espanjassa 2003. Rakkaus urheiluun on omalta osaltaan tehnyt Haraldista kansanomaisen monarkin.

Holmenkollenin vakiovieras
Kuningas Harald on ollut tuttu näky Holmenkollenin talviurheilukisoissa.
Harald onnitteli Simon Ederiä menestyksekkäästä kisasta 2014.

Pohjoismaista neuvonpitoa
Kruununprinssi Harald edusti Norjaa Suomen itsenäisyyden 60-vuotisjuhlissa Presidentinlinnassa 1977.
Ruotsin prinssi Bertil, kruununprinssi Harald ja pääministeri Kalevi Sorsa ottavat rennosti kesken juhlallisuuksien.

Juhlatunnelmaa valtiovierailulta
Kuningas Haraldin suhteet Suomeen ovat aina olleet mutkattomat. Norjan ja Suomen valtiojohto presidentti Sauli Niinistön Norjan-vierailulla 2012.
Kuvassa kruununprinssi Haakon, presidentti Sauli Niinistö, rouva Jenni Haukio, kuningas Harald V, kuningatar Sonja sekä kruununprinsessa Mette-Marit.

Edustustehtäviä maailmalla
Muiden monarkkien tapaan Norjan kuninkaan keskeinen työtehtävä on edustaa maataan ulkomailla.
2007 Saksan-vierailullaan Harald perehtyi saksalaiseen kalanjalostusteollisuuteen Berliinissä.

Turisteina Tyynellämerellä
Kuningaspari on matkaillut tavallisina kansalaisinakin.
Harald ja Sonja kävivät Pääsiäissaarilla 2014.

Norjalaiset pitävät kuninkaallisistaan
Harald juhli 70-vuotispäiviään kuninkaallisten ja valtionjohtajien seurassa. Takarivissä presidentti Halosen puoliso Pentti Arajärvi, Monacon ruhtinas Albert, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, kuningas Harald, Luxemburgin suurherttua Henri, Tanskan prinssi Henrik ja Islannin presidentti Olafur Ragnar Grimsson. Eturivissä presidentti Tarja Halonen, Ruotsin kuningatar Silvia, Norjan kuningatar Sonja, Luxemburgin suurherttuatar Maria Teresa ja Islannin presidentin puoliso Dorrit Moussaieff. Harald V täyttää ensi kuussa 79 vuotta.
Norjalaiset tuntuvat olevan perinnetietoisia rojalisteja: mielipidemittausten mukaan tasavaltaa kannattaa vain noin viidesosa kansalaisista. Kuningaskunnan kannattajia puolestaan on ollut viime vuosina 65-82 prosenttia norjalaisista. Jatkuvuutta tuo sekin, että kruununprinssi Haakonin tavallisuutta arvostetaan samaan tyyliin kuin isänsä Haraldin maanläheisyyttä. Ja Norjan kuningasperhe on välttynyt brittihovin ja Espanjan kuningashuoneen tyylisiltä meheviltä skandaaleilta.
