Hyppää sisältöön

Norjan Harald – monarkki lähellä kansaa

Haraldin noususta Norjan valtaistuimelle on sunnuntaina kulunut 25 vuotta. Haraldissa on paljon samaa kuin norjalaisissa yleensä – hän rakastaa urheilua ja ulkoilua ja viihtyy luonnossa. Muodollista valtaa Norjan kuninkaalla ei ole, mutta silti hänen mielipiteillään on kantavuutta. Kokosimme kuvamuistoja Haraldin elämän varrelta.

Kuningas Harald, prinssi Haakon ja prinsessa Ingrid 2012. Kuva: royalcourt.no

Kuningas, joka lopulta sai Sonjansa

Norjan kuningashuoneen tunnelmia viime joululta. Kuningas Harald V tunnetaan perhekeskeisenä miehenä. Häntä seuraa vallassa kruununprinssi Haakon. Kruununprinssi nai tavallisen tytön, Mette-Maritin  2001. 

Tässä hän seurasi isäänsä, silloista kruununprinssiä, joka piti päänsä ja ja meni naimisiin aatelittoman Sonja Haraldsenin kanssa 1968. Pari seurusteli yhdeksän vuotta, kunnes kuningashuone antoi luvan avioitumiseen.

Norjan kuninkaallisen perheen jouluinen kuvaussessio 2015. Kuva: Lise Aaserud / EPA

Lasten oikeuksien puolestapuhuja

Kuningas Harald on läpi uransa puhunut lasten oikeuksien puolesta eri puolilla maailmaa. Järkyttyneitä norjalaisia kosketti Haraldin puhe Oslon ja Utöyan terrori-iskujen jälkeen 2011.

Liikuttunut kuningas sanoi puhuvansa kansalaisille myös ”aviomiehenä, isänä ja isoisänä”. – Kuvassa Harald osallistuu pojantyttärensä, kruununprinsessa Ingridin kasteeseen 2004.

Prinsessa Ingridin kastajaiset 2004. Kuva: Richardsen / EPA

Kruununprinssinä Suomessa

Kruununprinssi Harald oli 30-vuotias, kun hän tutustui Suomen puolustusvoimiin. Vuosi oli 1967.

Kuninkaana Harald V on muodollisesti Norjan asevoimien ylipäällikkö – ja myös Norjan kirkon päämies.

Norjan kruununprinssi Harald vierailulla Suomessa 24.2. 1967. Harald tutustuu Tuusulan taistelukouluun. Kuva: Pressfoto

Kruunaus kuninkaaksi

Harald V nousi Norjan valtaistuimelle 25 vuotta sitten, 17. tammikuuta 1991, kun hänen isänsä Olavi V menehtyi.

Harald vannoi valansa neljä päivää myöhemmin Norjan parlamentissa, Stortingetissa. Rinnalla on kuningatar Sonja.

Kuva: Yle

Purjehdus lähellä sydäntä

Kuningas Harald on ikänsä ollut innokas urheilumies. Hän on taitava purjehtija ja osallistunut purjehdustapahtumiin kolmissa olympiakisoissa 1964-72. 

2003 Harald ohjasi purjevenettään purjehduskilpailuissa Valenciassa Espanjassa 2003. Rakkaus urheiluun on omalta osaltaan tehnyt Haraldista kansanomaisen monarkin.

Kuningas Harald ohjaa Fram XV -nimistä purjevenettään purjehduskilpailuissa Valenciassa, Espanjassa 2003. Kuva: Kai Foersterling / EPA

Holmenkollenin vakiovieras

Kuningas Harald on ollut tuttu näky Holmenkollenin talviurheilukisoissa.

Harald onnitteli Simon Ederiä menestyksekkäästä kisasta 2014.

Kuningas Harald onnittelee Simon Ederiä Holmenkollenilla 2014. Kuva: Anette Karlsen / EPA

Pohjoismaista neuvonpitoa

Kruununprinssi Harald edusti Norjaa Suomen itsenäisyyden 60-vuotisjuhlissa Presidentinlinnassa 1977.

Ruotsin prinssi Bertil, kruununprinssi Harald ja pääministeri Kalevi Sorsa ottavat rennosti kesken juhlallisuuksien.

Suomen itsenäisyyden 60-vuotisjuhlat. Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto Presidentinlinnassa 1977. Ruotsin prinssi Bertil, Norjan kruununprinssi Harald ja pääministeri Kalevi Sorsa keskustelevat. Kuva: Kalle Kultala

Juhlatunnelmaa valtiovierailulta

Kuningas Haraldin suhteet Suomeen ovat aina olleet mutkattomat. Norjan ja Suomen valtiojohto presidentti Sauli Niinistön Norjan-vierailulla 2012.

Kuvassa kruununprinssi Haakon, presidentti Sauli Niinistö, rouva Jenni Haukio, kuningas Harald V, kuningatar Sonja sekä kruununprinsessa Mette-Marit.

Kruununprinssi Haakon, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, rouva Jenni Haukio, Norjan kuningas Harald V, kuningatar Sonja sekä kruununprinsessa Mette-Marit. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Edustustehtäviä maailmalla

Muiden monarkkien tapaan Norjan kuninkaan keskeinen työtehtävä on edustaa maataan ulkomailla.

2007 Saksan-vierailullaan Harald perehtyi saksalaiseen kalanjalostusteollisuuteen Berliinissä.

Kuningas Harald vierailulla Saksassa 2007. Kuva: Rainer Jensen / EPA

Turisteina Tyynellämerellä

Kuningaspari on matkaillut tavallisina kansalaisinakin.

Harald ja Sonja kävivät Pääsiäissaarilla 2014.

Kuningas Harald ja kuningatar Sonja Pääsiäissaarilla 2014. Kuva: royalcourt.no

Norjalaiset pitävät kuninkaallisistaan

Harald juhli 70-vuotispäiviään kuninkaallisten ja valtionjohtajien seurassa. Takarivissä presidentti Halosen puoliso Pentti Arajärvi, Monacon ruhtinas Albert, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, kuningas Harald, Luxemburgin suurherttua Henri, Tanskan prinssi Henrik ja Islannin presidentti Olafur Ragnar Grimsson. Eturivissä presidentti Tarja Halonen, Ruotsin kuningatar Silvia, Norjan kuningatar Sonja, Luxemburgin suurherttuatar Maria Teresa ja Islannin presidentin puoliso Dorrit Moussaieff. Harald V täyttää ensi kuussa 79 vuotta.

Norjalaiset tuntuvat olevan perinnetietoisia rojalisteja: mielipidemittausten mukaan tasavaltaa kannattaa vain noin viidesosa kansalaisista. Kuningaskunnan kannattajia puolestaan on ollut viime vuosina 65-82 prosenttia norjalaisista. Jatkuvuutta tuo sekin, että kruununprinssi Haakonin tavallisuutta arvostetaan samaan tyyliin kuin isänsä Haraldin maanläheisyyttä. Ja Norjan kuningasperhe on välttynyt brittihovin ja Espanjan kuningashuoneen tyylisiltä meheviltä skandaaleilta.

Norjan kuningas Harald 70 vuotta (syntymäpäivä). Juhlavieraita kuninkaan kanssa ryhmäkuvassa, takarivi: Presidentti Halosen puoliso Pentti Arajärvi, Monacon ruhtinas Albert, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, kuningas Harald, Luxemburgin suurherttua Henri, Tanskan prinssi Henrik ja Islannin presidentti Olafur Ragnar Grimsson. Eturivissä istumassa presidentti Tarja Halonen, Ruotsin kuningatar Silvia, Norjan kuningatar Sonja, Luxemburgin suurherttuatar Maria Teresa ja Islannin presidentin puoliso Dorrit Moussaieff. Kuva: Björn Sigurdson / Norjan hovi.