Uhanalaisten lintujen määrä kasvaa Suomessa – jo kolmannes uhanalaisia

Suomen linnuista 87 luokitellaan nyt uhanalaiseksi. Erityisesti vesien ja kosteikon linnuston tilanne on huolestuttava, selviää arvioinnista.

luonto
Valkoselkätikka
Valkoselkätikka Loviisassa lepän oksalla lokakuun alussa.Teemu Lehtiniemi / Birdlife

Tänään julkaistu Suomen lintujen uusi uhanalaisuusarviointi on karua luettavaa. Vuonna 2015 arvioiduista lintulajeista yli kolmannes on tällä hetkellä uhanalaisia. Viidessä vuodessa uhanalaisten lintujen määrä kasvoi 28 lajilla. Suomen linnuista 87 lajia luokitellaan nyt uhanalaiseksi ja 23 lajia silmälläpidettäviksi.

Vaikeuksissa ovat etenkin kosteikoissa viihtyvät sorsalinnut ja kahlaajalinnut, jotka kärsivät vesien rehevöitymisestä ja pesimäympäristöjen heikentymisestä. Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLifen mukaan tällä vuosituhannella voimakkaasti vähentyneitä lajeja ovat esimerkiksi tukka- ja punasotka, jouhisorsa ja heinätavi.

– Vesilintujen väheneminen osoittaa, että Suomi on laiminlyönyt elinympäristöjen hoidon – niin luonnonsuojelualueilla kuin niiden ulkopuolella, BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo järjestön tiedotteessa.

Lehtiniemen mukaan tilanteen heikkeneminen on ollut jo kauan nähtävissä, mutta siihen ei ole puututtu.

Uhanalaisuusarvioinnista löytyy kaikesta huolimatta myös hyviä uutisia.

Aktiivisesta suojelutyöstä ovat arvioinnin mukaan hyötyneet etenkin uhanalaiset merikotka, maakotka, muuttohaukka ja valkoselkätikka, joiden määrä on lisääntynyt. Myös äärimmäisen uhanalaisen etelänsuosirrin taantuminen näyttää pysähtyneen.