Koe uusi yle.fi

Soini HBL-boikotista: "Ei pidä ampua hyttystä tykillä"

Politiikan toimittajien yhdistys on vaatinut ulkoministeri Timo Soinia purkamaan Hufvudstadsbladetia koskevan boikottinsa. Soini sanoo Ylelle, että on saanut uuden haastattelupyynnön lehdeltä ja "eiköhän tuo kevään aikana onnistu".

politiikka
Ulkoministeri Timo Soini .
Ulkoministeri Timo Soini vastasi tiedotusvälineiden kysymyksiin saapuessaan eduskunnan suulliselle kyselytunnille Helsingissä 17. joulukuuta 2015.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini toteaa, että sanomalehti Hufvudstadsbladetia ja koko KSF Mediaa koskevassa asiassa voidaan palata normaaliin menettelyyn.

Nyt on tullut uusi haastattelupyyntö. Eiköhän tuo kevään aikana onnistu.

Timo Soini

– Olen koko ajan sanonut, että Hufvudstadsbladetin haastattelupyyntö on ollut pahnanpohjimmaisena. Nyt on tullut uusi pyyntö. Eiköhän tuo kevään aikana onnistu, Soini sanoo Ylelle.

Politiikan toimittajien yhdistys otti tänä aamuna kantaa Soinin joulukuiseen ilmoitukseen siitä, ettei hän toistaiseksi anna haastatteluja Hufvudstadsbladetille eikä lehteä kustantavan KSF Median muillekaan julkaisuille.

Yhdistys paheksui Soinin valitsemaa linjaa ja vaati häntä purkamaan boikotointinsa. Yhdistyksen mielestä hallituksen ministeri ei voi asettaa yksittäistä toimittajaa, tiedotusvälinettä tai mediayhtiötä boikottiin, vaan hänen on kohdeltava kaikkia samanarvoisesti.

Soini perustelee haastattelupyynnön asettamista "pahnanpohjimmaiseksi" sillä, että häntä on lehdessä syytetty "perusteettomasti ja valheellisesti" rasistiksi.

– Tämä viesti on nyt mennyt perille: se, ettei se pidä paikkaansa. Viesti on varmaankin tullut ymmärrettyä ympäri Suomen. Nyt voidaan palata normaaliin menettelyyn.

"Mikään muu media ei ole päätynyt tällaiseen luokitteluun"

Soini toteaa, että hän kestää arvostelua ja "niin pitää ollakin".

– Mutta silloin, kun esitetään perättömiä valheellisia väitteitä, kyllä silloin myös poliitikko voi kertoa niistä mielipiteensä vapaassa maassa.

Silloin kun esitetään perättömiä valheellisia väitteitä, kyllä silloin myös poliitikko voi kertoa mielipiteensä.

Timo Soini

– Ydinasia tässä on, saako esittää vääriä vihjailuja. Mikään muu media ei ole koskaan päätynyt kohdallani tällaiseen luokitteluun. Sellaista saa kirjoittaa, jos on sitä mieltä, mutta toivoisin, että tällaisia mielipidekysymyksiä kohdeltaisiin sillä lailla, että olisi näyttöä tällaisesta toiminnasta. Minun kohdallani näyttöä ei ole, hän sanoo.

Soini vakuuttaa kohtelevansa kaikkia tiedotusvälineitä tasapuolisesti: kaikki mediat ovat olleet tervetulleita hänen tiedotustilaisuuksiinsa ja saaneet hänen tiedotteensa.

– Ei tässä mitään valikoivuutta ole, ei pidä myöskään ampua hyttystä tykillä.

Soini sanoo, että hänellä on haastattelupyyntöjä "pilvin pimein", niin kansainvälisiltä kuin kotimaisilta tiedotusvälineiltä, ja hän yrittää vastata niihin aikataulun puitteissa. Hufvudstadsbladetia koskevassa asiassa mennään nyt eteenpäin, hän toistaa.

– Olen saanut viestin perille Hufvudstadsbladetilta, olen saanut viestin perille toimittajalta. Uskon, että myös minun viestini Suomen kansalle on mennyt perille.