yle.fi-etusivu

Pihlajalinnan hallitukseen siirtyvä Mikko Wirén keskittyy yhtiön kasvuun – Kiirettä riittänyt jo 15 vuotta

Terveyspalveluyritys Pihlajalinnan perustaja Mikko Wirén väistyy yhtiön toimitusjohtajan paikalta. Hallituksen puheenjohtajaksi ehdolla oleva Wirén aikoo keskittyä jatkossa täysaikaisesti yhtiön kasvattamiseen ja uusien konseptien luomiseen.

Kotimaa
Mikko Wiren
Mikko WirénPihlajalinna

Terveyspalveluyritys Pihlajalinna kertoi perjantaiaamuna, että yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Aarne Aktan. Vaikka yhtiön perustaja ja pääomistaja Mikko Wirén jättää toimitusjohtajan pestin, hän ei jätä Pihlajalinnaa. Päinvastoin. Wirén on ehdolla yhtiön hallitukseen ja suurimmat osakkeenomistajat puoltavat hänen valintaansa hallituksen puheenjohtajaksi.

– Pihlajalinna on kasvanut erittäin voimakkaasti viime vuosina. Nyt oli hyvä hetki vahvistaa yhtiön voimavaroja, hän perustelee ratkaisua.

– Hallituksen puheenjohtajana pystyn keskittymään täysaikaisesti kasvuun ja konseptien luomiseen. Samalla saadaan kovat näytöt omaava henkilö johtamaan jo olemassa olevaa toimintaa. Aarne Aktan on ollut jo hallituksessa ja tuntee Pihlajalinnan hyvin.

Mikko Wirénin hallituspaikka varmistuu Pihlajalinnan seuraavassa yhtiökokouksessa 4. huhtikuuta. Wirén on itse Pihlajalinna Oy:n pääomistaja ja muut merkittävimmät omistajat ovat pääomasijoittaja Sentica Partnersin rahastot ja vakuutusyhtiö LähiTapiola.

Pihlajalinna syntyi Parkanon lääkäripulasta

Viime vuonna pörssiin listautuneen Pihlajalinnan johtaminen on pitänyt Mikko Wirénin kiireisenä. Ja kiirettä on riittänyt jo 15 vuotta.

Kehitimme toimintatapojamme ja saimme hommat rullaamaan.

Mikko Wirén

Kaikki alkoi aikanaan Parkanosta, jonka terveyskeskukseen vasta lääkäriksi valmistunut Wirén lähti kunnanjohtajan houkuttelemana. Lääkärinviroista oli puolet täyttämättä ja kunnanjohtaja lupasi nostaa palkkaa, jos Wirén löytäisi lisää lääkäreitä. Kolmen kuukauden kuluttua kaikki virat oli täytetty ja työnteko oli mielekästä.

– Meillä oli tosi hyvä porukka ja henki. Kehitimme toimintatapojamme ja saimme hommat rullaamaan, kertoo Mikko Wirén.

Pörssiin listautuminen turvasi kotimaisuuden

Pihlajalinna vastaa mm. Mänttä-Vilppulan, Parkanon, Juupajoen ja Jämsän sote-palveluista. Uusia sopimuskuntia on tulossa lisää.

Voitot ovat edellytys toiminnan kehittämiselle. Siksi niitä tarvitaan.

Mikko Wirén

Perusterveydenhoidon, sosiaalipalvelut ja erikoissairaanhoitoa sisältävää mallia on esitelty valtiolle, joka työstää parhaillaan uutta sote-mallia Suomeen. Se on poikinut myös kritiikkiä.

– Toki meille on sanottu, että älkää nyt sotkeko tätä, mitä me (valtion taholla) olemme miettineet. Mutta valtavasti on tullut palautetta siitä, että mehän olemme käytännössä jo toteuttaneet vuodelle 2029 suunniteltuja sote-tavoitteita kohdekunnissamme yhdessä vuodessa, Wirén kertoo.

– Kriitikot ovat sanoneet myös, ettei kuntien pitäisi ulkoistaa, koska yksityiset terveysyritykset eivät maksa verojaan Suomeen. Meidän kohdalla tämä ei pidä paikkaansa, sillä Pihlajalinna on kotimainen yritys

Pörssiin meno oli Wirénin mukaan myös tapa varmistaa, että yritys pysyy suomalaisena.

"Verot maksetaan Suomeen"

Pihlajalinna on laajentanut toimintaansa viime vuosina kuntiin ja tehnyt yrityskauppoja. Viimeisimpiä hankintoja on tamperelainen Koskiklinikka ja pohjanmaalainen lääkärikeskus Kompassi.

Jo lapsena sain eniten iloa karkkipussin jakamisesta muiden kanssa ja nautin antamisesta enemmän kuin saamisesta.

Mikko Wirén

Yrityksen ensisijainen tarkoitus ei Wirénin mukaan ole koskaan ollut tuottaa voittoa. Tärkeintä on hoitaa oma tehtävä mahdollisimman hyvin.

Vaikka Pihlajalinna on pörssiyhtiö, Wirénin mielestä sosiaali- ja terveyspalveluilla ei saa tehdä bisnestä.

– Jos yritys pystyy pudottamaan kunnallisten palveluiden kustannuksia, parantamaan laatua ja vielä tekemään voittoa, josta verot maksetaan Suomeen, sen toiminta on oikeutettua, hän luettelee.

– Voitot ovat edellytys toiminnan kehittämiselle. Siksi niitä tarvitaan.

Lähipiiri on tärkein

Kiireistä elämää viettänyt Mikko Wirén kertoo viime vuoden olleen tavallista raskaampi. Mutta myös antoisa ja mahtava monella tapaa.

– Kolme lasta, joista nuorin on vain hieman yli yksivuotias, yhtiön listautuminen pörssiin ja 2 300 uutta työntekijää viimeisen vuoden aikana. Yhtälö on aika hurja, hän sanoo.

Olen hyvin armoton itselleni ja tästä syystä lähipiirikin joutuu aika koville. Siitä koen vähän huonoa oma tuntoa.

Mikko Wirén

Kasvuyrityksen toimitusjohtajuus on kierrättänyt miestä ympäri Suomea ja maailmallakin. Pääkonttoriin Tampereen Kehräsaareen hän on ehtinyt keskimäärin kerran viikossa.

Wirénin tuntevat kuvailevat häntä sosiaaliseksi, avuliaaksi, rohkeaksi, vastuuntuntoiseksi ja itsepäiseksi.

– Olen myös hyvin antelias. Jo lapsena sain eniten iloa karkkipussin jakamisesta muiden kanssa ja nautin antamisesta enemmän kuin saamisesta, hän sanoo.

Myös voimakastahtoisuus ja vastuuntuntoisuus kuuluvat Wirénin mielestä hänen persoonaansa.

– Tunnen suurta vastuuta siitä, miten ympärilläni olevilla ihmisillä menee. Toisaalta olen hyvin armoton itselleni ja tästä syystä lähipiirikin joutuu aika koville. Siitä koen vähän huonoa oma tuntoa.

Kiireistä ja työtaakasta huolimatta Wirén kertoo, viettävänsä paljon aikaa lastensa kanssa, vaikkei se ehkä ulkoapäin katsottuna siltä näyttäisikään.

– Toivon, että minut muistetaan hyvänä aviomiehenä ja hyvänä isänä, mikä on itse asiassa kuitenkin tärkeämpää kuin tämä työelämän puoli.