"Kalatelkkari" mukaan jäälle – moderni pilkkijä narraa ahvenen kaikuluotaimen avulla

Elektroniikka on tullut rytinällä talvikalastukseen. Kaikuluotaimia on myyty sadoittain, ja kysynnän kasvu yllätti jopa kauppiaat. Laitteista on apua varsinkin isojen kalojen narraamisessa.

Kotimaa
Kaikuluotain pilkkikäytössä.
Mika Moksu / Yle

Pilkkimies kaivaa rannassa taskustaan älykännykän ja katsoo karttaohjelmasta sopivan kalapaikan. Satelliittipaikannus johdattaa otolliseksi uskotulle kohdalle, ja kaira poraa jäähän kaksi avantoa. Toiseen solahtaa kaikuluotaimen anturi, toiseen pilkki. Internet-ajan kalamies nojaa tekniikkaan.

– Kaikuluotaimet ovat yleistyneet viimeisen parin vuoden aikana talvikalastuksessa. Ne tekevät hommasta paljon mielenkiintoisempaa, sanoo aktiivinen kalastaja ja kalastustarvikkeita maahantuovan OPM Internationalin myyntiedustaja Anssi Lehtinen Riihimäeltä.

Karttaohjelma matkapuhelimen näytöllä.
Älypuhelimiin saatavien karttaohjelmien käyttö on kalastajien keskuudessa yleistä.Mika Moksu / Yle

Somessa mahtaillaan kaikuluotaimilla pyydetyillä jättiahvenilla

Veneissä kaikuluotaimet ja satellittipaikannusvälineet, eli karttaplotterit ovat olleet arkipäivää jo vuosia. Talvikalastuksessa ne ovat uusi ilmiö.

Luotainten käyttö alkoi yleistyä muutamien "pioneerien" toimesta. Youtubeen ja sosiaaliseen mediaan jaetut videot kaikuluotainten avulla nostetuista jättiahvenista nostattivat kiinnostusta ja markkinat reagoivat.

Pilkkijöitä järven jäällä.
Kaikuluotainta käyttää jo sadat pilkkijät.Mika Moksu / Yle

Laitteita oli jo Pohjois-Amerikan markkinoilla, jossa talvikalastus on todella suosittua. Nopeasti kaikuluotaimia alkoi olla yhä useammalla onkijalla myös Suomessa.

Kuten lähes kaikkien kalastustarvikeuutuuksien kohdalla, paras markkinamies on kalastajien keskinäinen kateellisuus. Niin myös kaikuluotaimien kohdalla.

Kyllä se kaveri, kellä ei luotainta ole, kokee olonsa aika orvoksi.

Anssi Lehtinen

– Pilkkimiehet menevät jäälle, ja toisella kavereista on kaikuluotain. Ja hän koko ajan kertoo toiselle, kuinka iso kala hänen pilkkinsä alla on, tai katsoo, ettei paikalla ole kalaa. Kyllä se kaveri, kellä ei luotainta ole, kokee olonsa aika orvoksi, Lehtinen kuvailee.

Kysyntä yllättää

Laitteiden tarkkoja myyntimääriä ei kerrota julkisuuteen, mutta esimerkiksi Hong Kong -ketju on yksinään myynyt talvikalastukseen räätälöityjä kaikuluotaimia "muutamia satoja". Lisäksi kauppansa tekevät pilkkikäyttöön suunnitellut kaikuluotaimien anturit, joita moni on haalinut lisävarusteeksi jo olemassa olevaan laitteeseensa. Luotainbuumin räjähdys pääsi jopa yllättämään kauppiaat.

Suosio hieman yllätti sekä meidät, että laitteiden maahantuojat.

Tuomas Hutri

– Kyllä viime talven suosio hieman yllätti sekä meidät, että laitteiden maahantuojat. Tänä talvena tilanteeseen on osattu varautua selvästi paremmin, kertoo Tuomas Hutri Hong Kongin kalastusverkkokaupasta.

– Suosion kasvu tulee jatkumaan räjähdysmäisesti, uskoo puolestaan maahantuojan edusta Anssi Lehtinen.

Kaloja kaikuluotaimen näytöllä.
Kaikuluotaimen näytöllä olevat keltaiset ja violetit juovat ovat kaloja.Mika Moksu / Yle

Luonnon oma videopeli

Vanheneva harrastajakaarti toivoo elektroniikasta myös harrastuksen pelastajaa. Videopelisukupolven toivotaan innostuvan onkimisesta kaikuluotaimen avulla.

– Kaikuluotaimen avulla pilkkimisestä tai veneestä kalastamisesta tehdään videopeli. Näytöltä nähdään kaikki, mitä jään alla tapahtuu ja pilkkionki on se "pleikkarin" ohjain. Aina se videopeli ei ole uhka, vaan myös mahdollisuus saada uusia harrastajia, Lehtinen pohtii.

– Ilmiö näkyy jo sosiaalisessa mediassa ja Youtubessa. Varsinkin nuoremman pään pilkkimiehet jakavat videoita ja onhan se huikeaa katsottavaa, kun näkee kuinka kala nousee ja pilkkimies alkaa värisyttää vapaa, kunnes tulee tärppi. Videot ovat todella suosittuja, Lehtinen kertoo.

Pilkkijä on saanut saaliiksi ahvenen.
Kalastajalta vaaditaan edelleen luonnontuntemusta. Ja saalista ei saa ottaa enempää kuin tarvitsee.Mika Moksu / Yle

"Vastuullisuus pitää muistaa"

Kaikuluotainta hyödyntävät etenkin kuhaa ja isoja ahvenia pyydystävät kalastajat. Luotainta ei käytetä talvikalastuksessa kalojen löytämiseen. Hyöty tulee siitä, että alla oleva kala saadaan ehkä helpommin ärsytettyä tarttumaan pilkkiin. Parhaassa tapauksessa laite voi kasvattaa kalansaalista.

Vaikka tekniikka helpottaa kalan saamista, ei koskaan saa ottaa saalista enempää kuin tarvitsee.

Risto Lehikoinen

Kilpapilkinnässä elektroniset apuvälineet on kielletty. Innokas lahtelainen kilpapilkkijä Risto Lehikoinen kuitenkin toivoisi, että sääntöjä höllennettäisiin, sillä jo nyt kilpailija saa esimerkiksi terveyssyistä käyttää joissain kilpailuissa moottorikairaa tai potkukelkkaa.

Vaikka tekniikka tulee mukaan kalastukseenkin kiihtyvällä tahdilla, on muutama asia, joita intohimoinen kalastaja ei saa unohtaa.

– Kalastuksessa on kyse myös luonnon tuntemisesta. Lämpötila, tuulen suunta ja sään vaikutukset pitää tietää. Ja vaikka tekniikka helpottaa kalan saamista, ei koskaan saa ottaa saalista enempää kuin tarvitsee. Vastuullisuus pitää muistaa, Lehikoinen painottaa.