Koe uusi yle.fi

"Paleltuu helmikuussa, amputoidaan heinäkuussa” – pakkaset ja humala ovat vaarallinen yhdistelmä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on hoidettu vakavia kylmettymisiä tavallista enemmän tänä talvena. Paleltuminen voi johtaa jopa amputaatioon, mutta tänä talvena niiltä on vältytty uuden hoitomuodon ansiosta.

Kotimaa
Ihmisiä kävelee kadulla.
Sami Tammi / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUS:issa on hoidettu 12 vakavasta alilämpöisyydestä kärsinyttä potilasta joulukuun alusta lähtien. Vuosi sitten samaan aikaan vastaavia tapauksia oli puolet vähemmän.

Hypotermiassa ihmisen ruumiin lämpö laskee niin alas, että se alkaa vaikuttaa elintoimintoihin ja tajunnantasoon voi tulla muutoksia. Tällaiset tapaukset hoidetaan Meilahden sairaalassa tai Jorvissa teho-osastolla.

Kylmettymisten taustalla on usein päihtyneenä ulos nukahtaminen, sairauskohtaus tai muistisairaus. Myös liukastumisella ja pään lyömisellä voi olla kohtalokkaat seuraukset, jos potilas jää tajuttomana ulos makaamaan.

Paleltuminen voi johtaa amputaatioon

Vakava kylmettyminen voi tarkoittaa myös sitä, että ruumin lämpö ei laske, mutta sen ääreisosiin, kuten käsiin ja jalkoihin tulee paikallisia kylmettymisiä. Tällaiset paleltumat hoidetaan Töölön sairaalan palovammaosastolla.

– Ne voivat johtaa dramaattisiin tilanteisiin eli tulee kuolioita, ja sormi tai varvas joudutaan amputoimaan, kertoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Jussi Valtonen.

Valtonen kertoo, että kirurgipiireissä elää vanha hirtehinen sanonta: ”Paleltuu helmikuussa, amputoidaan heinäkuussa”.

– Kun potilaalla oli paleltuma, niin jouduttiin odottamaan useita kuukausia, miten se rajautuu. Sitten vasta pystyttiin päättämään amputoidaanko ja kuinka paljon.

Amputaatioita voidaan estää liuotushoidolla

Tänä talvena Valtonen ei ole ainakaan vielä joutunut tekemään amputaatiota kenellekään potilaistaan, mutta vielä pari vuotta aikaisemmin potilaiden ennuste olisi voinut olla huonompi.

– Aiemmin, kun tuli vaikea paleltumavamma, niin kyllä se yleensä johti jonkintasoiseen amputaatioon. Nyt uuden hoitomuodon käyttöönoton jälkeen amputaatiot ovat selkeästi on vähentyneet.

Töölön sairaalassa on sovellettu uutta hoitomuotoa paleltumiin parin vuoden ajan. Nykyään kirurgit tekevät yhteistyötä röntgenlääkäreiden kanssa, jotka kuvaavat verisuonet. Jos veri ei pääse kiertämään kunnolla ääreisosissa, kuten sormien pikkusuonissa, niissä aloitetaan liuotushoito.

– Vähän samaan tapaan kuin aivo- tai sydäninfarktissa muodostuu veritulppa, näihin pieniin suoniin voi myös paleltuman vuoksi muodostua verisuonitukos, joka pyritään liuotushoidolla liuottamaan pois.

Avainten kotiin unohtaminen voi olla kohtalokasta

Valtosen mukaan hoitomuoto on vielä harvinainen kansainvälisestikin, mutta sekään ei lupaa varmaa pelastusta amputaatiolta paleltuman sattuessa. Vaikka liuotushoito onnistuisi, pahasti vaurioitunutta kudosta ei välttämättä voida korjata.

Valtonen muistuttaa, että kovilla pakkasilla aivan tavallisetkin kaupunkilaiset ovat vaarassa, jos he nauttivat liikaa alkoholia.

– Suosittelisin kaikille ihmisille, jotka täällä kaupungissa vaeltavat, että kannattaa välttää vahvaa päihtymystilaa kylmillä säillä. Se riittää, että tullaan humalassa baarista ja avaimet katoavat.

Päihtyneenä kylmä ei tunnu niin kylmältä kuin sen pitäisi tuntua, eikä ihminen välttämättä ymmärrä hakea apua, jos sitä edes on saatavilla.

– Käytännössä paleltuminen alkaa heti siitä pisteestä, kun ollaan esimerkiksi 15-asteisessa ulkoilmassa ilman hanskoja. Vammojen vaikeusaste määräytyy altistusajan mukaan, Valtonen sanoo.

Korjaus 15.1. klo 19.40: Muutettu haastateltavan nimi oikeaan muotoon