Jaakonsaari syyttää Soinia vauvailusta ja sooloilusta: "hallituksen pitää suoristaa rivinsä"

Britannian EU-skeptisen Ukip-puolueen kanssa seurustelu, EU-komission arvostelu Puolan oikeusvaltiokysymyksessä. Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd.) mukaan ulkoministeri Timo Soiniin (ps.) suhtaudutaan hallituksessa uhmaikäisenä vauvana, jolla on erivapauksia. Kollega Sirpa Pietikäinen (kok.) kehottaa pääministeriä tekemään ministereille selväksi hallituksen menettelytavat.

politiikka
Pietikäinen ja Jaakonsaari.
Yle

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) on aikaisemmin kuvaillut median suhtautumista perussuomalaisten puheenjohtajaan, ulkoministeri Timo Soiniin yhtä hämmentyneen sallivaksi kuin vanhemmilla kasvavaan vauvaan. Nyt asenne on Jaakonsaaren mielestä tarttunut hallitukseen.

– Hallituksen toleranssi on venynyt liian pitkälle suhteessa ulkoministeriin. Ehkä vauva on tullut uhmaikään, Jaakonsaari sanoo.

Jaakonsaaren mukaan on outoa, että EU-jäsenyyteen ja oikeusvaltioperiaatteeseen sitoutuneen Suomen ulkoministeri arvostelee blogissaan yksityishenkilönä ja puoluejohtajana EU-komission keskiviikkoista päätöstä ottaa Puola erityistarkkailuun valvoakseen maan oikeusvaltioperiaatteen toteutumista.

– Hämmästyttävää, että Suomen ulkoministeri vähättelee oikeusvaltion periaatteita ja sananvapautta. Hallituksen sisällä voisi pohtia, että kenen joukoissa Timo Soini seisoo, Jaakonsaari sanoo.

Ajatellaan natsi-Saksaa: ei se, että on demokraattisesti valittu anna oikeutta tehdä mitä tahansa

Sirpa Pietikäinen

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) painottaa, että riippuu hallituksesta, kuinka paljon ministereille sallitaan henkilökohtaisia, hallituksen linjasta poikkeavienkin mielipiteiden julki tuomista. Linjan kirkastamiselle ja ääneen lausumiselle on Pietikäisen mukaan nyt tarvetta.

– Suosittelisin, että asia keskusteltaisiin hallituksessa kahdella tapaa: ensimmäinen ja iso kysymys on se, mikä Suomen linja tähän [Puolan] kysymykseen on. Olisi syytä käydä myös yleinen menettelytapakeskustelu. Sitä hallitus on muutenkin käynyt, Pietikäinen sanoo.

Sipilän hallituksen ministerien näkemysten yhtenäisyydestä on puhuttu esimerkiksi suhtautumisessa rasistissävytteisiin katupartioihin ja niiden mahdolliseen kieltämiseen.

Vaaleilla valittiin natsitkin valtaan

Soini paheksuu blogissaan sitä, että EU-komissio "kävelee itsenäisen vaaleilla valitun päättäjän yli". Pietikäisen mukaan EU:lla on velvollisuus puuttua, jos se epäilee oikeusvaltioperiaatteen vaarantuvan. Puolan on puututtu lakimuutoksilla valtiollisten tiedotusvälineiden valvontaan ja perustuslakituomioistuimen liikkumavaraan.

– EU:lla on perussopimusten kannalta juridinen velvollisuus puuttua tämäntapaisiin asioihin. Ei se että, joku on demokraattisesti valittu, jos me ajatellaan aikanaan vaikka natsi-Saksaa, anna oikeutta tehdä mitä tahansa, sanoo Pietikäinen.

Samaa mieltä on Jaakonsaari.

Ehkä Soini haluaakin että EU:sta tulee tarpeeton

Liisa Jaakonsaari

– Euroopan unionia pitää koossa yhteiset arvot, joista kaikkein tärkein on oikeusvaltioperiaate ja sananvapaus. On selvä, että jos näitä jossain jäsenmaissa loukatakaan, EU:n pitää yrittää saada asiat raiteilleen. Unioni on tarpeeton, jos sitä ei sido mikään yhteinen ajatus. Ehkä Soini haluaakin että siitä tulee tarpeeton, Jaakonsaari vihjaa.