Hattulassa hämmennyttiin ja huolestuttiin paikallisen ambulanssin siirtouutisesta

Ympärivuorokautisen ambulanssin siirtyminen yöajaksi Parolasta Hämeenlinnan poliisilaitokselle kuumentaa hattulalaisten tunteita.

Hattula
Ambulanssieja ja henkilöstöä poliisiasema Miekkalinnan pihassa
Timo Leponiemi / Yle

Some-keskusteluissa hattulalaiset ovat huolissaan ambulanssin siirtymisen vaikutuksista asukkaiden terveyspalveluihin. Tämän viikon alusta alkaen yksi Hämeenlinnan Kutalantien paloaseman ambulansseista päivystää Miekkalinnassa aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Yöaikaan Miekkalinnassa päivystää Parolan ambulanssi.

Some-keskusteluun ovat muiden mukana osallistuneet myös Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola ja hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Hellevi Luopajärvi. Heille asia tuli täytenä yllätyksenä.

– Minusta tämä ei mennyt hyvän hallintotavan mukaan, sillä asioiden valmistelun pitäisi olla avointa ja asiakkaita eli tässä tapauksessa hattulalaisia olisi pitänyt kuunnella. Meihin ei kuitenkaan oltu etukäteen missään yhteydessä, sanoo Kari Ventola.

Myös Hellevi Luopajärvi pitää ambulanssiasian eteenpäin viemistä outona tapana järjestellä yhteisiä asioita.

– Olen näin jälkikäteen kuullut, että asian piti olla salassa, etteivät työntekijätkään voineet viedä tätä eteenpäin.

Ehtiikö ambulanssi ajoissa Kalvolaan?

Ventola muistuttaa, että Parolan ambulanssin öinen päivystys Hämeenlinnassa merkitsee sitä, että Hattulan ja myös Hämeenlinnan pohjoisosan eli Kalvolan asukkaiden palvelutaso heikkenee huomattavasti yöaikaan.

– Tämä on tietyllä tapaa eriarvoistavaa. Koko ajan puhutaan vain siitä, että Länsi-Hämeenlinna tarvitsee ambulanssipalveluja. Miten käy Pohjois-Hämeenlinnan ja Hattulan palveluiden? Pitäisi katsoa, että palvelut on saatavissa tasapuolisesti joka puolella, sanoo Luopajärvi.

Hellevi Luopajärvi pelkää, että Hattulan ambulanssiasia ennakoi sote-maakuntamallia, jossa kaikki palvelut viedään keskittymiin.

Hattulan kunnanhallitus käsittelee Parolan ambulanssin siirtoasiaa ensi maanantain kokouksessaan. Ventolan mukaan kokouksessa linjataan se, miten kunta lähtee viemään asiaa eteenpäin.