Veijo Baltzar luopuu Minna Canthin kotitalon ostoaikeista

Kanttilan ostoa suunnitellut kulttuurineuvos Veijo Baltzar joutui peräytymään aikeistaan, koska rakennus on täynnä asbestia ja sen kunnostaminen olisi tullut liian kalliiksi. Baltzar suree kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen karua kohtaloa.

kulttuuri
Kanttila Kuopiossa
Antti Karhunen / Yle

Minna Canthin kotitalon Kanttilan myyntiaikeet ovat rauenneet Kuopiossa. Kulttuurineuvos Veijo Baltzar ja rakennusliike NCC allekirjoittivat kaupasta esisopimuksen jo viime keväänä.

Baltzar luopui rakennuksen ostosta, sillä talosta on löytynyt ennakoitua enemmän asbestia ja sen kunnostaminen olisi tullut liian kalliiksi.

– Asbestia löytyikin 150 neliön sijaan koko talosta yli 1 500 neliön alalta, sitä on putkissa, sitä on ihan kaikkialla. Me kysyimme tarjouksia ja ne olivat ihan mielettömiä: useita satoja tuhansia euroja ja piikki auki. Uusi EU-laki vielä kallisti asbestin puhdistamista monella sadalla tuhannella, Baltzar toteaa.

Baltzar sekä Kuopion kaupungin, museon ja rakennusviraston edustajat kokoontuivat keskustelemaan Kanttilan tilanteesta, joka on Baltzarin mukaan lohduton.

– Rahaa kunnostukseen ei ole kaupungilla, sitä ei ole museovirastolla, sitä ei ole kellään. Suojeltua rakennusta ei voi purkaa, vaan sen annetaan lahota paikalleen. Tämä tuntuu ihan kauhealta, Baltzar suree.