Hyppää sisältöön

Reserviläinen: Rauhanturvaajat saavat veteraanistatuksen

Niin sanottu kriisinhallintaveteraanikortti on tarkoitus lähettää joulukuun alkuun mennessä kaikille niille, jotka ovat olleet mukana kriisinhallinta- tai rauhanturvaamistehtävissä, puolustusministeriöstä kerrotaan Ylelle.

Suomalaisia rauhanturvaajia partioimassa Afganistanissa. Kuva: Yle

Suomalaiset rauhanturvatehtävissä palvelleet saavat virallisen veteraanistatuksen, kertoo Reserviläinen (siirryt toiseen palveluun).

Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen sanoo Reserviläiselle, että rauhanturvatehtävissä palvelleille valmistellaan veteraanikorttia ja se saadaan käyttöön todennäköisesti vuoden lopulla.

Hänen mukaansa tarkoitus on, että Suomen Rauhanturvaajaliitto pohtii Puolustusvoimien kanssa veteraanikortin sisältöä eli sitä, mitä etuuksia veteraanit saisivat. Etuudet voisivat koskea esimerkiksi paikallisliikennettä, Kiljunen havainnollistaa.

Veteraanistatuksen saavia olisi kymmeniätuhansia, Reserviläinen kirjoittaa.

Niin sanottu kriisinhallintaveteraanikortti on tarkoitus lähettää joulukuun alkuun mennessä kaikille niille noin 45 000 suomalaiselle, jotka ovat olleet mukana kriisinhallinta- tai rauhanturvaamistehtävissä, vanhempi osastoesiupseeri Mika Peltoniemi puolustusministeriöstä vahvistaa Ylelle.

– Kriisinhallintaveteraanikäsitteen vakiinnuttaminen tarkoittaa, että puolustushallinnon ala käyttää kaikessa uutisoinnissaan sitä nimitystä niistä, jotka ovat aikoinaan palvelleet tai palvelevat kriisinhallinta- tai rauhanturvaamistehtävissä.

– Kansainvälisesti heistä puhutaan vain veteraaneina, mutta me haluamme erottaa sotaveteraanit ja nämä veteraanit toisistaan, jotta käsitteistä ei tulisi sekaannusta. Sotaveteraanit ovat oma ryhmänsä, ja heidän tukensa jatkuu entisenlaisena, Peltoniemi sanoo.

.
.