yle.fi-etusivu

"Sitä omakotitaloasumista oli meillä jo ihan tarpeeksi" – maakuntakeskukset houkuttelevat ikääntyviä

35 vuotta omakotitalossa Laihialla riitti Arja ja Lasse Vuorenmaalle. Pariskunta muutti Seinäjoelle eläkepäivien viettoon. Seinäjoen keskustan asukkaista jo kolmasosa on yli 64-vuotiaita. Ikäihmisten määrän maakuntakeskuksissa ja isommilla paikkakunnilla ennustetaan kasvavan edelleen.

Kotimaa
Lasse ja Arja Vuorenmaa
Pasi Takkunen/Yle

Arja ja Lasse Vuorenmaa muuttivat kolme ja puoli vuotta sitten Laihialta Seinäjoelle. Eläkkeelle siirtyneen pariskunnan 35-vuotinen omakotitaloelämä vaihtui kertaheitolla kolmioon kerrostalossa.

– Täältä on helppo lähteä. Paukauttaa ovet kiinni ja posti tuloo sisälle. Mikä sen helpompaa! Saa tulla kotiin sitten kun tulee. Avaimet vaan muistaa ottaa mukaan kun lähtee, Lasse Vuorenmaa sanoo.

Vuorenmaille tärkeää uuden kodin valinnassa olivat asumisen vaivattomuus ja oman kodin helppohoitoisuus. Lisäksi lähellä olevat palvelut olivat tärkeitä. Lähietäisyydellä Vuorenmaiden asunnosta sijaitsevat muun muassa kauppa, apteekki ja terveyskeskus sekä kirkko, ulkoliikuntapaikka ja paikallisliikenteen pysäkki.

Hyvät liikenneyhteydet olivat tärkeä tekijä mietittäessä, minne muutetaan. Seinäjoelta kulkevat junat ja bussit.

– Yksi kriteeri tässä oli se, että lapset ovat Vantaalla ja Espoossa. Tästä on helppo hypätä junaan ja menöö useampia vuoroja, Lasse Vuorenmaa sanoo.

Vuorenmaat ovat nauttineet keskustan kerrostaloelämästä täysillä.

– Sitä omakotitaloasumista oli meillä jo ihan tarpeeksi ja oman pihan hoitoa. Myös ihmiset ovat todella mukavia täällä talossa. Täällä on monta henkilöä, jotka ovat muuttaneet omakotitaloista kerrostaloon, Arja Vuorenmaa toteaa.

Lasse Vuorenmaa lukee lehteä keittiön pöydän ääressä.
Lasse Vuorenmaa viihtyy kaupungin keskustassa.Pasi Takkunen/Yle

Joka kolmas jo yli 64-vuotias

Seinäjoen keskustan alueen asukkaista jo kolmannes on täyttänyt 64 vuotta. Keskustassa yli 64-vuotiaiden osuus on suurempi kuin koko kaupungissa yleisesti.

– Toki keskustassa asuu muitakin. Lapsia, työikäisiä ja erityisesti parikymppisten opiskelijaikäisten ikäluokkien osuus keskustan asukasrakenteessa on kasvanut voimakkaimmin 2010-luvulla. Yli 64-vuotiaiden osuus on pysynyt suunnilleen samana, sanoo Seinäjoen kaupungin vs. tarkastuspäällikkö Sami Mäntymäki sanoo.

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan ikäihmisten määrä kasvaa tulevaisuudessa maakuntakeskuksissa ja muilla isommilla paikkakunnilla. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla yli 65-vuotiaiden määrän ennustetaan kasvavan eniten seuraavan kymmenen vuoden aikana Seinäjoella, Ilmajoella ja Kauhajoella.

– Seinäjoella ennustetaan 64 vuotta täyttäneiden määrään vuosina 2014-2024 noin 3500 henkilön kasvua, sanoo kunta-asiamies Marko Rossinen Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Ikääntyvien määrästä haasteita kunnille

Kunnille ikääntyvien osuuden kasvaminen tarkoittaa jatkossa sekä haasteita että mahdollisuuksia.

– Kunnat joutuvat miettimään, miten eri väestöryhmille tuotetaan palveluita. On mietittävä, mikä on kuntien rahoituspohja, kun tulevaisuudessa on eläkeikäisiä entistä suurempi osa. Vaikutuksia on myös elinkeinopolitiikkaan ja yritystoimintaan - jos ikääntyminen on vahva megatrendi, niin mitä se tarkoittaa yrityksen tuottamien tuotteiden tai palveluiden kannalta, Marko Rossinen toteaa.

Seinäjoen kaupungin kehittämisessä ikäihmisten merkittävä osuus keskustan asukkaista halutaan ottaa huomioon. Samoin huomioidaan vähitellen näkyvä trendi lapsiperheiden paluusta keskustoihin.

– Keskusta halutaan pitää elävänä. Seinäjoella on valittu painopisteeksi, että keskusta-aluetta kehitetään, Sami Mäntymäki sanoo.