Petteri Järvinen: Suomikin lisännee NSA-yhteistyötä

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen suhtautuu maltillisesti Ylen tietoihin saksalaisten harjoittamasta urkinnasta Suomea kohtaan. Järvisen mukaan on ilmiselvää, että vakoilua on tapahtunut. Suomen painoarvo kasvanee NSA:n silmissä, kun Suomen kaapeliyhteys Saksaan valmistuu.

A-studio
Petteri Järvinen.
Petteri Järvinen. Yle

Saksa näyttäisi urkkineen Suomen puhelin- tai tietoliikennelinjoja vuosia sitten, Yle uutisoi (siirryt toiseen palveluun) tänään. Tietokirjailija Petteri Järvinen kuittaa tiedot saksalaislistasta sillä, että tiedustelumaailmassa kaikki vakoilevat kaikkia.

– Eri valtioiden yhteistyö NSA:n kanssa on julkinen salaisuus, jonka poliitikot hiljaa

Eri valtioiden yhteistyö NSA:n kanssa on julkinen salaisuus.

hyväksyvät, eivätkä haluakaan tietää siitä yksityiskohtia, Järvinen sanoo.

Hän muistuttaa, että ensimmäiset tiedot yhteistyöstä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n kanssa tulivat jo vuosituhannen vaihteessa. Ranska vaati tutkimusta amerikkalaisten salakuuntelusta hävittyään heille lentokonekauppoja.

– Eri maiden turvallisuusviranomaiset vaihtavat tietoja keskenään ja pystyvät näin

Suomikin on tästä hyötynyt.

kiertämään lakejaan, jotka rajoittavat tiedustelua oman maan sisällä. Suomikin on tästä hyötynyt, kun ulkoministeriön vakoilu paljastui Ruotsin vihjeestä, hän toteaa.

NSA on saanut suomalaisten tiedot Ruotsilta

NSA:sta kirjan kirjoittanut Petteri Järvinen huomauttaa, että vuodesta 2009 NSA on saanut suomalaisten tiedot suoraan ruotsalaisilta, kun Ruotsi sai oman signaalitiedustelun. Saksan-linjatkin ovat kulkeneet ensin Ruotsin kautta.

Järvisen mielestään olennaista on, mitä tapahtuu tänä keväänä, kun Suomi saa oman kaapeliyhteyden Saksaan.

– Ruotsin FRA ei pysty enää urkkimaan Venäjän liikennettä [Suomen kautta]. Tässä on varmaan yksi syy, miksi tiedustelulainsäädäntöä on ajettu kiireellä, Järvinen arvioi.

Hän uskoo kehityksen lisäävän NSA:n kiinnostusta Suomea kohtaan.

Puhelut ovat eilistä – nyt urkitaan Whatsappia

Järvinen arvioi, että Saksan seurantalistalla olleet kuusi linjaa Suomesta ovat valikoituneet mahdollisesti yhdysliikennepisteiden perusteella. Ne sijaitsevat eri operaattoreiden solmukohdassa, joissa Saksan tiedustelulla on omat laitteensa.

Yli 10 vuodessa tekniikka on kuitenkin muuttunut nopeasti ja urkinta siirtynyt Järvisen mukaan puheluista ja sähköpostistakin eri tasolle.

NSA voi urkkia Whatsappin ja Facetimen kaltaisia yhdysvaltalaisia mobiilisovelluksia ja nettipalveluita omalta maaperältään ilman eurooppalaisten apua.