1. yle.fi
  2. Uutiset

Rovaniemen lääkintähelikopterilla vilkas vuosi

FinnHEMSin lääkintähelikopteri hälytettiin apuun aiempaa useammin viime vuonna Rovaniemellä. FinnHEMSin Rovaniemen yksikön hälytysten määrä kasvoi viime vuonna viidenneksen edellisvuodesta. Hälytysmäärän kasvamiselle ei ole löydetty yhtä syytä.

Rovaniemi
Kaksi miestä kävelemässä FinnHEMSin helikopteriin.
FH 51 kuva-arkisto

– Syinä voivat olla tehtäväkäsittelyohjeen päivitykset, hätäkeskusuudistus, suurten ikäluokkien tuleminen sairastavaan ikään tai terveydenhuollon päivystyksissä tapahtuneet muutokset, ylilääkäri Antti Saari Lapin sairaanhoitopiiristä pohtii.

FinnHEMSin lääkintähelikopteri ja sen maayksikkö eli FH51 hälytettiin 1913 kertaa. Kopteri tai maayksikkö lähtivät tehtävälle 929 kertaa.

Miksi vain alle puolet hälytyksistä johti lopulta tehtävään?

– Tehtävän saatuaan valmistaudutaan lähtöön, lähdetään liikkeelle, mutta samalla kerätään lisätietoa, jonka perusteella voidaan päätyä jäämään asemalle tai kääntymään takaisin. Esimerkiksi kohteeseen ehtinyt yksikkö kuvaa tilanteen niin, ettei tarvetta FH51:lle ole ja on järkevää hoitaa asia muun ensihoidon toimesta. Voi myös olla päällekkäisiä tehtäviä tai sää voi estää lentämisen, ylilääkäri Saari selventää.

FH51 kohtasi viime vuonna 519 potilasta, joista kopterilla kuljetettiin 130 ja maayksiköllä eli autolla 296.

Enemmistön potilaista FinnHEMSin kopteri ja maayksikkö kuljettivat Rovaniemellä. Pohjoisempaa Lapista kuljetukset tehtiin pääasiassa helikopterilla, kun taas Rovaniemellä enemmistö kuljetuksista tapahtui maayksiköllä. Pääsääntöisesti potilaat vietiin Lapin keskussairaalaan ja tietyissä tapauksissa Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

FinnHEMSille rakennetaan parhaillaan pysyvää tukikohtaa Rovaniemelle ja se valmistuu ensi kesänä.

Lue seuraavaksi