YK: "Kaikki hätävalot vilkkuvat" – Etnisiä tappoja, katoamisia ja joukkoraiskauksia Burundissa

Silminnäkijöiden mukaan väkivalta kohdistuu erityisesti tutseihin, jotka ovat vähemmistönä Burundissa.

Ulkomaat
Hallituksen vastainen mielenosoitus Burundissa 3. kesäkuuta 2015.
Hallituksen vastainen mielenosoitus Burundissa 3. kesäkuuta 2015.Dai Kurokawa / EPA

Burundin turvallisuusjoukkojen uskotaan syyllistyneen tutsien etnisiin tappoihin ja tutsinaisten joukkoraiskauksiin, kertoo Yhdistyneet kansakunnat. Pääkaupungissa Bujumburassa ja sen lähistöllä väitetään olevan ainakin yhdeksän joukkohautaa.

– Kaikki hätävalot vilkuttavat punaista. Niihin kuuluu kriisin etninen ulottuvuus, sanoo YK:n ihmisoikeuspäällikkö Zeid Ra`ad al Hussein uutistoimisto AFP:lle.

Kansan enemmistö on hutuja

Burundilaisten enemmistö on hutuja, mutta yhteiskunnan johtava luokka on ollut tutseja. Burundin nykyiset väkivaltaisuudet alkoivat, kun hutuihin kuuluva presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti huhtikuussa pyrkivänsä kolmannelle valtakaudelle. Maan perustuslaki olisi sallinut vain kaksi kautta.

Nkurunziza voitti heinäkuussa järjestetyt vaalit, ja väkivaltaisuudet ovat sen jälkeen vain kiihtyneet. Maassa on muun muassa tehty useita sekä hutujen että tutsien poliittisia murhia.

YK arvioi, että ainakin 440 ihmistä on kuollut huhtikuusta lähtien. Lisäksi kymmenet tuhannet ovat paenneet sodan pelossa naapurimaihin.

Väkivalta kohdistuu tutseihin

Tilanne on kärjistynyt entisestään joulukuun 11. päivästä lähtien, kun kolmeen sotilastukikohtaan hyökättiin. Hyökkäykset käynnistivät YK:n mukaan uudenlaisen seksuaalisen väkivallan aallon etsintä- ja pidätysoperaatioiden yhteydessä.

– Kaava on sama kaikissa tapauksissa: turvallisuusjoukkojen kerrotaan tunkeutuneen taloihin, erotelleen naiset perheistään ja raiskanneen tai joissakin tapauksissa joukkoraiskanneen heidät, Hussein sanoo.

YK:n tiedossa on ainakin 13 tapausta. Silminnäkijät kertovat lisäksi, että Burundin armeija ja poliisi ovat pidättäneet huomattavan paljon nuoria miehiä, joita on kidutettu, tapettu ja viety tuntemattomiin kohteisiin. Silminnäkijöiden mukaan väkivalta kohdistuu ennen kaikkea tutseihin.

Bujumburassa joukkohautoja

Silminnäkijät kertovat YK:lle lisäksi, että Bujumburassa on useita joukkohautoja. Yksi sijaitsee sotilasleirissä. Väitetään, että siihen on haudattu yli sata ruumista.

Burundin poliittiset ongelmat ovat seurausta Saksan ja Belgian ankarasta siirtomaapolitiikasta ja paikallisten hallitsijasukujen valtataistelusta. Burudin itsenäistyi vuonna 1962.

Vuonna 1993 tutsi-sotilaat murhasivat maan ensimmäisen hutu-presidentin. Siitä puhkesi sisällissota, jossa kuoli 300 000 ihmistä.

Lähteet: AFP, AP