Taiwan äänestää Kiina-riippuvuudesta – Kiinan reaktio jännittää

Kyselyiden perusteella Taiwan on saamassa historiansa ensimmäisen naispresidentin. Tsai Ing-wen on kuitenkin Kiinalle vastenmielinen ehdokas, sillä hän ei välttämättä niele aiemmin sovittua yhden Kiinan periaatetta.

Yle maailmalla
Taipei_DPP_Tsai_Ing-wen_voitonmerkki
DPP:n ehdokkaan Tsai Ing-wen näyttää voitonmerkkiä.Mika Mäkeläinen / Yle

Taiwanin vaalikampanja on huipentunut pääkaupunkiin Taipeihin, jossa kärkiehdokkaat haalivat äänestäjien suosiota loppuun asti ennen lauantain äänestyspäivää.

Viimeisen viikon aikana kannatuskyselyitä ei ole saanut tehdä, mutta tuoreimpien kyselyiden mukaan nykyisin oppositiossa olevan demokraattisen edistyspuolueen DPP:n ehdokkaan Tsai Ing-wenin kannatus presidentinvaaleissa on 45 prosentin luokkaa.

Nykyisen valtapuolueen Kuomintangin eli KMT:n ehdokas Eric Chu saisi äänistä noin 20 prosenttia, samoin kolmas ehdokas, PFP-puolueen James Soong.

Vaaleja pidetään monella tapaa historiallisina. Ensimmäistä kertaa Taiwanin johtoon on nousemassa nainen. Ensimmäistä kertaa Kiinaan kriittisemmin suhtautuvalla oppositiolla on mahdollisuus voittaa sekä presidentin virka että enemmistö maan 113-jäsenisessä parlamentissa.

Taipei_KMT_Eric_Chu_puhumassa
KMT:n ehdokas Eric Chu puhumassa medialle.Mika Mäkeläinen / Yle

Suhde Kiinaan tarkkaa tasapainoilua

Taiwanin vaalien ykkösteema on suhtautuminen Kiinaan, jonka kanssa taloudellinen ja muu yhteistyö on tiivistynyt KMT:tä edustavan nykyisen presidentin Ma Ying-jeoun virkakaudella. Kahden nelivuotiskauden jälkeen Ma ei voinut enää asettua ehdolle.

Taiwanin johtaminen on tarkkaa tasapainoilua, sillä samaan aikaan on pidettävä Kiina tyytyväisenä ja Taiwan mahdollisimman itsenäisenä. Taiwanissa on kasvanut niiden osuus, joiden mielestä viime vuosien tasapainoilu on kallistunut liikaa Kiinan eduksi.

Kiina pitää Taiwania vain kapinallisena maakuntanaan, jonka on ennen pitkää palattava emämaan yhteyteen – tarvittaessa jopa Kiinan sotatoimin.

Taiwanilla on takeet Yhdysvaltain tuesta puolustukselle, mutta voimatasapaino on kehittynyt jatkuvasti Kiinan eduksi, eikä taiwanilaisten enemmistö Kiinan pelossa kannata muodollista itsenäistymistä.

Taipei_KMT_paamaja_
KMT:n päämaja Taipeissä.Mika Mäkeläinen / Yle

DPP:n Tsai ei sitoudu konsensukseen

Sekä Kiina että Taiwan ovat todenneet, että on vain yksi Kiina – molemmat vain katsovat olevansa sen oikeita perillisiä ja molemmat saavat tulkita ”yhtä Kiinaa” miten haluavat.

Yhteisymmärrys yhdestä Kiinasta tunnetaan vuoden 1992 konsensuksena , joka saavutettiin Kiinan kommunistisen puolueen ja Taiwanin KMT:n kesken.

DPP:n presidenttiehdokas Tsai Ing-wen on kuitenkin vaalikampanjan aikana todennut, että vuoden 1992 konsensus on vain ”yksi, mutta ei ainoa vaihtoehto” maiden suhteille, mikä on lisännyt Kiinan epäluuloa Tsaita ja hänen puoluettaan kohtaan.

Tsai on silti luvannut, että nykyinen tilanne maiden välillä jatkuisi myös hänen kaudellaan, koska useimmat taiwanilaiset haluavat Kiina-suhteiden pysyvän entisellään. Vaalien jälkeinen suuri kysymys on, miten Kiina suhtautuu Tsain voittoon – jota kyselyiden valossa pidetään hyvin todennäköisenä.

DPP:n edellinen voittoisa presidenttiehdokas oli Chen Shui-bian, joka toimi Taiwanin johdossa vuosina 2000–2008. Silloin suhteet Kiinaan olivat kireät.

Kiina rajoittaa turismia Taiwaniin

Kiinakortin nousu vaalien ykkösteemaksi on Taiwanissa sääntö eikä poikkeus, mutta joka kerralla se näkyy myös tavallisten ihmisten arjessa.

Tällä kertaa Kiina on rajoittanut jo viikkoja niiden turistien määrää, jotka se päästää Taiwaniin. Taiwanilaisviranomaisten mukaan määrä on noin puolet normaalista.

Kiina alkoi päästää kansalaisiaan Taiwaniin vasta vuonna 2008, ja sen jälkeen kiinalaisten turismista on tullut Taiwanissa merkittävä elinkeino.

Vuonna 2015 Taiwanissa kävi 3,5 miljoonaa kiinalaista, ja maiden välillä on viikoittain 880 lentoa, kertoo Ylen haastattelema E-go-nimisen matkatoimiston johtaja Hsu Hao-Yuan Taipeissa.

Hsu ei odota Tsain voiton johtavan suuriin muutoksiin. Vaikka turismi tilapäisesti kärsisi, hänen mukaansa ihmiset muuttavat töiden ja puolisoiden perässä Taiwaninsalmen yli entiseen malliin ja yhteydet pysyvät tiiviinä.

Kiinalaiset valittavat kohtelustaan Taiwanissa

Kaikki eivät ole yhtä optimistisia. Manner-Kiinassa syntynyt Wang Youfeng uskoo, että kiinalaisia sorsitaan Taiwanissa, ja Tsain valinta huonontaisi edelleen Taiwanissa asuvien kiinalaisten asemaa.

Wang ja hänen taiwanilainen miehensä heräävät joka aamu ennen viittä, leipovat taikinanyyttejä ja lähtevät myymään niitä kaupungille.

Pienyrittäjyys on ainoa vaihtoehto, sillä seitsemän vuotta Taiwanissa ei ole tehnyt Wangista taiwanilaista. Palkkatyötä on kuulemma vaikea saada, kun työnantajalle selviää, että hän on kotoisin mantereen puolelta.

Wangin mielestä taiwanilaiset sorsivat kovempiäänisiä mannerkiinalaisia ja pitävät heitä moukkina.

– Me kiinalaiset olemme suorapuheisia, sanomme mitä ajattelemme, emmekä ajattele, että joku loukkaantuisi siitä, Wang sanoo pienessä ja vanhassa kaupunkiasunnossaan.

Kulttuurierot ovat suurentuneet vähitellen sen jälkeen kun Taiwanin ja Kiinan tiet erosivat sisällissodan seurauksena vuonna 1949.

Taipei_kiinalainen_vaimo_Wang_Youfeng_olkkarissa
Manner-Kiinassa syntynyt Wang Youfeng.Mika Mäkeläinen / Yle

Maahanmuutto puhuttaa Taiwanissakin

Maahanmuutosta ei keskustella vain Suomessa tai Euroopassa, vaan se puhuttaa myös ison naapurimaansa kyljessä sinnitteleviä taiwanilaisia.

Kiinalaisia on yli 50 kertaa enemmän kuin taiwanilaisia, joten Kiinan ja Taiwanin lähentyminen, yleistyvä siirtolaisuus, tiivistyvä kauppa ja laajentuva matkailu tuntuvat moninkertaisesti voimakkaammin pienemmän Taiwanin puolella.

Taiwanin ulkomaankaupasta 40 prosenttia käydään Kiinan kanssa. Kiina-riippuvuuden seurauksena Kiinan hiipuva talouskasvu romahdutti Taiwanin talouskasvun melkein nollaan viime vuonna.

Kiinalaisia aviopuolisoita, useimmiten naisia, on Taiwanissa jo 400 000. Wangin mukaan Tsai Ing-wen vaikeuttaisi kiinalaisten asettumista Taiwaniin.

– Hän potkisi meidät maasta, hän ei halua meitä Taiwanin kansalaisiksi, Wang väittää.

Wang uskoo kuitenkin, etteivät vaalit mullista Kiinan ja Taiwanin suhdetta. Jos suhde kuitenkin mutkistuisi, hän on jo tehnyt valintansa. Hän on lojaali isänmaalleen ja siellä asuville sukulaisilleen, ei miehelleen eikä uudelle kotimaalleen.

– En jää tänne koko elämäni ajaksi, Wang sanoo.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat lauantaina Suomen aikaa klo 10. Vaalituloksen uskotaan selviävän iltaan mennessä.