yle.fi-etusivu

Lumikengät voivat yllättää – "Yhtä helppoa kuin miltä se näyttääkin"

Nuoret ovat löytäneet lumikenkäilyn, mutta saman löydön ovat tehneet myös perheet ja seniorit. Laji sopii käytännössä kaikille ja sen oppiminen on lähes takuuvarmaa.

luonto
Taina Junttila seisoo lumessa lumikengät jalassaan
Jarmo Nuotio / Yle

Lumikengät yllättävät helposti käyttäjänsä, hymyilee Taina Junttila Vuokatti Safariksesta. Hän nojaa sauvoihinsa ja tuumailee lajin sopivan käytännössä kaikille.

– Tämä on yhtä helppoa kuin miltä se näyttääkin. Aluksi opetellaan kävelemään ylös ja alas ja kääntymään lumikengät jalassa. Sitten opetellaan unohtamaan, että sellaiset on edes jalassa.

Junttila on opastanut lumikenkäilijöitä 14 vuotta. Hän tuumailee, ettei yksikään ei ole poistunut osaamatta kulkea lumikengillä.

– Tässä voi määritellä itse vauhdin ja tehon, joten kuntoilunakin tämä käy jokaiselle. Tarvitaan vain lumikengät, mieluusti sauvat sekä mukavat ulkoiluvaatteet päälle ja sen jälkeen vähän oppia siitä, miten kengillä liikutaan.

Lumikengillä pääsee minne vain

Lumikengät toimivat Junttilan mukaan oikeastaan minkälaisessa maastossa tahansa.

Pitäisi myös muistaa kertoa kaverille, minne päin on suuntaamassa.

Taina Junttila

– Näillä voi mennä koskemattomassa hangessa tai sitten tallatussa maastossa. Jääpiikkien ansiosta järven jäälläkin voi liikkua.

Monipuolisuus näkyy myös harrastajissa.

– Kaikenikäiset voivat liikkua lumikengillä ja monet perheet ovat ottaneet tämän yhteiseksi luonnossa liikkumisen tavaksi.

Helppous houkuttaa, mutta toki maastossa voi aina jotain sattuakin, muistuttaa Junttila.

– Olisi hyvä osata lukea karttaa ja pitäisi myös muistaa kertoa kaverille, minne päin on suuntaamassa. Vieläkin parempi on ottaa kaveri mukaan nauttimaan luonnossa liikkumisesta.