Wikipedia täyttää 15 vuotta – edeltäjä oli muinaisesta Kiinasta

Wikipedia on nykyään maailman suurin tietosanakirja. Se on kasvanut suuremmaksi kuin Kiinassa Ming-dynastian aikana tehty jättiteos, jota pidettiin maailman suurimpana tietoteoksena 600 vuoden ajan.

kulttuuri
Wikipediasta kuvakaappaus
Yle

Internetin tietosanakirja Wikipedia täyttää tänään perjantaina 15 vuotta. Sivuston perustivat internet-yrittäjä Jimmy Wales ja filosofi Larry Sanger 15.1. 2001.

Wikipediassa on tätä nykyä yli 36 miljoonaa artikkelia, jotka ovat vapaasti kaikkien netin käyttäjien saatavilla. Artikkeleita kokoaa noin 80 000 vapaaehtoista.

Wikipediaa hallinnoi San Franciscossa toimiva, voittoa tavoittelematon säätiö Wikimedia Foundation.

Syntymäpäivän kunniaksi Wikipedia on julkaissut tietoja katsotuimmista artikkeleista. Englanninkielisessä versiossa suosituin on vuosittain julkaistava lista tunnetuista, vuoden aikana kuolleista henkilöistä, "List of deaths by year". Viime vuonna sitä katsottiin 20,8 miljoonaa kertaa.

Kiinankielisistä artikkeleista kiinnostavimmaksi on noussut kuvaus vuoden 1989 Tiananmenin aukion mielenosoituksesta. Kiinassa tapaus on tiukasti sensuurin piirissä.

Wikipedia on myös julkaissut tiedon, mitkä ovat eniten muunnellut artikkelit. Sivustoa päivittävät vapaaehtoiset tekevät jatkuvasti tarkennuksia artikkeleihin. Päivityksiä tehdään kuitenkin eniten sellaisille sivustoille, joiden aiheisiin kohdistuu voimakkaita tunteita tai joista on ristiriitaista tietoa.

Tätä listaa johtaa artikkeli Yhdysvaltain presidentistä George W. Bushista. Artikkelia on päivitetty 45 862 kertaa. Toisena tulee artikkeli Yhdysvaltain show-painista.

Wikipediaa julkaistaan 260 kielellä ja sitä katsotaan keskimäärin 18 miljardia kertaa päivittäin, joten Wikipedia on yksi maailman suosituimmista nettisivustoista.

Wikipedia nousi 2000-luvun alkuvuosina maailman laajimmaksi tietosanakirjaksi. Tuolloin se kasvoi suuremmaksi kuin 1400-luvun alussa Kiinassa keisari Yonglen aikana laadittu valtava tietosanakirja, joka tunnetaan nimellä Yonglen ensyklopedia.

Lähteet: AP, AFP, Yle