Valelääkäri Laiho: “Olin yksin maailmassa ja arvot vääristyivät”

Koko perjantai oli varattu Esa Laiholle Helsingin käräjäoikeudessa.

Kotimaa
Valelääkäriepäilty Esa Laiho saapuu Helsingin käräjäoikeuteen perjantaina.
Valelääkäriepäilty Esa Laiho saapuu Helsingin käräjäoikeuteen perjantaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Valelääkäri Esa Laiho pääsi perjantaina ääneen Helsingin käräjäoikeudessa. Hänen kuulemiseensa oli varattu koko päivä. Laiho ehti toimia lääkärinä kymmenen vuoden ajan, kunnes hän paljastui marraskuussa 2011.

– Elämä romahti. En osannut tällaista odottaa. Seuraavana päivänä ovikello soi, poliisi tuli sisään ja teki kotietsinnän ja lähdettiin Pasilaan, Laiho kertoi oikeudessa.

Hän sanoi olevansa 95-prosenttisen varma, että ilmiantaja oli alkoholisoitunut ystävä, joka kiristi kirjoittamaan lääkereseptejä.

– Kun en suostunut kirjoittamaan niitä, se alkoi kiristää mua, että sulle tulee ongelmia. Jos sä haluut tehdä tätä hommaa, sä kirjotat. Se jatkui. Lopulta sanoin, että ihan sama mitä teet, mä en niitä kirjoita.

Laiho kertoi, että viikon tai kahden kuluttua ystävä oli soittanut Valviraan. Valviran papereissa oli Laihon mukaan kuvailtu epäselvästi puhunutta soittajaa.

“Vaihtoehtoja olisi ollut”

Laihoa syytetään kaikkiaan 22 eri rikoksesta. Syyttäjän mukaan Laiho on väärentänyt tutkintotodistuksensa ja lisäksi syyllistynyt muun muassa kahteen tappoon, neljään törkeään pahoinpitelyyn ja kahdeksaan törkeään petokseen. Laiho kiistää lähes kaikki syytteet. Hän myöntää väärennetyn tutkintotodistuksen hankkimisen.

Laiho päätyi väärennöksen hankkimiseen omien sanojensa mukaan epätoivoisessa tilanteessa. Opiskelu Amerikassa tyssäsi, koska rahat olivat loppu ja lukukausimaksut jäivät maksamatta.

– Neloskurssi oli maksamatta. Sain vanhemmilta ja ystäviltä rahaa mutta kaveri ilmoitti, ettei halua enää auttaa. Mun säästöt oli ihan lopussa. Jälkikäteen arvioiden vaihtoehtoja olisi ollut. Järkevin olisi ollut tulla Suomeen ja mennä vaikka rakennuksille töihin, Laiho pohti oikeudessa.

Hän kertoi asuneensa huonossa vuokra-asunnossa rahattomana ja toivottomana. Yliopisto oli kirjannut hänet ulos maksamattomien laskujen takia ja tie lääkärin ammattiin oli tukossa. Silloin eräs kaveri kertoi mahdollisuudesta väärennettyyn tutkintotodistukseen ja diplomiin.

– En mä puolustele millään tavalla tällaista vähintäänkin asiatonta toimintaa. Mä oon yrittänyt miettiä monta kertaa, miksi sä teit tämän.

Pietarista väärät paperit lähetettiin suoraan Yhdysvaltoihin viranomaiselle. Sen jälkeen tie oli auki Yhdysvalloissa vaadittavaan lisenssikokeeseen.

– Olin yksin suuressa maailmassa, arvot vääristyivät. Jotkut asiat sai liian kohtuuttoman huomion ja ehkä siinä oli henkistä yliotetta, Laiho pohti.

Hän kertoi läpäisseensä lisenssikokeen ja päässeensä Texasin yliopiston alaiseen laitokseen tekemään tutkimusta ja kliinistä harjoittelua. Kukaan ei vielä silloin kysellyt hänen väärennetyn tutkintotodistuksensa perään.

Uusi väärennös Pietarista

Viranomaiset pääsivät kuitenkin Laihon jäljille, hänen lupaava lääkärin ura Yhdysvalloissa tyssäsi ja lopulta hänet karkotettiin maasta. Suomessa hän työskenteli vuodesta 2001 alkaen harjoittelijalääkärinä, vuodesta 2003 lääkärinä rajoitetuilla oikeuksilla ja lopulta vuodesta 2005 itsenäisenä laillistettuna lääkärinä.

– Totta kai se diplomiasia siellä pyöri koko ajan päässä, Laiho sanoi.

Ennen laillistamista lääkäriksi viranomaiset ehtivät hukata Laihon väärennetyn todistuksen mutta hän lensi Pietariin ja hankki sieltä uuden.

Laiho työskenteli lääkärinä Helsingissä, Lahdessa Vihdissä ja Kouvolassa. Puolustus lähtee siitä, että Laiho oli pätevä lääkäri ja että se on täysin mahdollista myös ilman tutkintotodistusta.

– Kaikista paikoista, joissa olen ollut, on tullut kiitettävät arvosanat. Kaikki ovat muistelleet lämmöllä, Laiho sanoi.

Syyttäjä se sijaan katsoo, että Laiho virheillään aiheutti kahden potilaan kuoleman ja neljän potilaan ajautumisen hengenvaaralliseen tilaan.

Syyttäjän laskelmien mukaan Laiho aiheutti erehdyttämilleen kunnille, kuntayhtymille sekä yksityisille hoitolaitoksille runsaan miljoonan euron taloudellisen vahingon.

– Kyllä mä ymmärrän, että kun mä paljastuin, kaikki ovat olleet enemmän tai vähemmän suuttuneita ja pettyneitä. Mutta en mä tällä mun juridisella osaamisella ymmärrä, mitä vahinkoa olisi voinut syntyä. Kyllä muakin hävettää ja harmittaa, eihän tämä kellekään mitään mukavaa ole, Laiho sanoi.

Jutun käsittely jatkuu kevääseen saakka. Laiho vastaa syytteisiin vapaalta jalalta.