Reko tekee selkeän hajuraon torimyyntiin: Ostoksia ei voi tehdä ilman tilausta

Perunaostoksilla oleva asiakas saattaa innostua ohimennessään myös viereisen myyntikojun porkkanoista. Heräteostosten tekeminen onnistuu torilla, mutta lähiruokamyyntiin erikoistuneessa Reko-tapahtumassa tuotteiden myyminen hetken mielijohteesta on kiellettyä.

Kotimaa
Sipuleita ja porkkanoita nipussa
Kaisu Jansson / Yle

Lähiruokaa myyvät Reko-ringit ovat haalineet asiakkaita kovalla vauhdilla ympäri maata. Monella paikkakunnalla on totuttu tekemään myös heräteostoksia. Sääntöjen valvonnan tiukennuttua on etukäteen tilaamattomien tuotteiden myyminen kielletty.

– Näin toiminta saadaan pidettyä erillään torimyynnistä, kertoo Porin Reko-rinkiä ylläpitävä Titta Strömberg.

Lupia ja ilmoituksia karsittu

Facebookissa toimivissa Reko-ryhmissä on käyty kiivasta keskustelua muuttuneesta käytännöstä. Strömberg kertoo, että tuotteiden myyminen ilman ennakkotilausta vaatisi merkittävän määrän lupahakemuksia.

– Pitäisi asioida sekä elintarvikevalvonnan että kaupungin virkamiesten ja poliisin kanssa. Lupia ja ilmoituksia karsimalla on pyritty pitämään tuottajien kynnys lähteä hakemaan lisäelinkeinoa matalana.

Kaikki tilaukset esillä Facebookissa

Rekon tilaukset tehdään Facebookissa. Titta Strömberg kertoo, että tuotteiden myyjän on ilmoitettava Facebookin myyntilistalla myös mahdollisesti muuta kautta tulleet tilaukset. Käytäntö on hänen mukaansa yksinkertainen.

– Jokainen tietää listan perusteella, kuinka paljon tuotteita pitää ottaa mukaan ja kenelle ne menevät. Näin ei pitäisi syntyä hävikkiä. Myös asiakas näkee kaikki myynnissä olevat tuotteet kuvineen Facebookissa. Ne pitää vain tilauksen jälkeen hakea tapahtumasta. Aika yksinkertaista, sanoisin, Strömberg kuittaa.