yle.fi-etusivu

Viikko tieteessä: Gravitaatioaaltoja ja bussin kokoinen krokotiili

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

tiede
Machimosaurus rex
Suurimmasta tunnetusta krokotiilista kertoi muun muassa The Washington Post. Krokotiili nimettiin Machimosaurus rexiksi.Kuvakaappaus Washington Postin sivulta.

Gravitaatioaallot vääristävät universumia

Tutkijat ovat mehustelleet jo kuukausia mahdollisista gravitaatioaaltojen merkeistä, löydöstä, joka sinetöisi Albert Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian yhden päälöydöksen. Nyt yhdysvaltalainen fyysikko, professori Lawrence Krauss twiittasi (siirryt toiseen palveluun)huhusta, että aaltoja olisi havaittu valtavissa koelaitoksissa Yhdysvalloissa. Virallinen vastaus on, että aihetta yhä tutkitaan. Aiheesta kirjoitti muun muassa uutispalvelu Science Alert (siirryt toiseen palveluun).

Maailmankaikkeutta laajentavat painovoima-aallot ovat kiehtoneet tutkijoita jo pitkään. Aaltojen on ajateltu syntyneen, kun maailmankaikkeus laajeni alkumetreillään valtavalla nopeudella.

Albert Einstein
Albert EinsteinAP Graphics Bank

Tuntematon työkalujentekijä asutti Indonesiaa ennen nykyihmistä

Indonesiasta löydettiin kivestä tehtyjä työkaluja, jotka eivät vaikuta nykyihmisen tekemiltä. Vähintään 118 000 vuotta vanhojen työkalujen tekijä on mysteeri, koska nykyihmisen edeltäjästä ei ole alueella jälkeäkään.

Antibiooteille etsitään korvaajaa

Antibiootit ovat pelastaneet potilaita jo vuosikymmenien ajan. Viime aikoina niille vastustuskykyisten bakteerien määrät ovat kuitenkin kasvaneet, ja siksi on alettu etsiä antibioottien korvaajia. Lääketieteellisen julkaisunThe Lancetin (siirryt toiseen palveluun)artikkelissa tutkijat esittelevät tutkinnassa olevia vaihtoehtoja, kuten erilaiset vasta-aineet, probiootit ja rokotteet. Jotta korvaajia voidaan oikeasti löytää, tarvitaan valtavat määrät tutkimusta ja kansainvälistä yhteistyötä.

Antibioottirobotti.
Sairaala-apteekin antibioottirobotti annostelee lääkkeitä.Newlcon

Ihmisen toiminta viivästyttää uutta jääkautta

Ilmaston lämpenemisen uskotaan sekoittavan jääkausien luonnollisen syklin jalykkäävän seuraavaa jääkauttaainakin 100 000 vuoden päähän. Maapallolla on viimeisen miljoonan vuoden aikana koettu noin kymmenen jääkautta, joista viimeisin päättyi 12 000 vuotta sitten. Tutkijoiden mukaan seuraava jääkausi olisi luonnostaan alkanut noin 50 000 vuoden päästä.

Päiväämättömässä valokuvassa näkyy Chilen edustalla kelluva suuri jäävuori. Etelä- ja pohjoisnapojen alueella sulavan jään uskotaan vaikuttavan koko maapallon ilmastoon.
Päiväämättömässä valokuvassa näkyy Chilen edustalla kelluva suuri jäävuori. Etelä- ja pohjoisnapojen alueella sulavan jään uskotaan vaikuttavan koko maapallon ilmastoon.Carlos Duarte / CSIC

Voimakkain koskaan nähty supernova

Tutkijat ovat havainneet voimakkaimman supernovan mitä on koskaan nähty, kertoi Scientific American (siirryt toiseen palveluun). Kyseessä on miljardien valovuosien päässä olevan galaksin tähti, joka räjähti erittäin voimakkaasti. Valovoimaltaan räjähdys oli 600 miljardia kertaa kirkaampi kuin aurinko ja 20 kertaa kirkkaampi kuin kaikki Linnunradan tähdet yhteensä. Räjähdyksestä vapautui myös energiaa kymmenen kertaa enemmän kuin auringosta vapautuu kymmenen miljardin vuoden aikana.

Bussin kokoinen krokotiili löydettiin Tunisiasta

Aiemmin tuntematon, bussin kokoinen krokotiili löydettiin Saharan autiomaasta Tunisiasta, kertoi muun muassa The Washington Post (siirryt toiseen palveluun). Paleontologien mukaan fossiililöydöt ovat suurimman merissä eläneen krokotiilin jäänteet. Kyseessä on laji, jota tiede ei ole aiemmin tuntenut.

Esihistoriallisen krokotiilin uskotaan painaneen kolme tonnia ja olleen noin yhdeksän metriä pitkä.