Lääkäri sanoo hymyillen äidille: ”Haluatko puhaltaa, en ole poliisi”

Naistentautien erikoislääkäri Hannu Vierolan mukaan nuoria tupakoivia äitejä on Suomessa hirvittävä määrä. Vierola haluaa, että äidin veren häkäpitoisuus mitattaisiin ensimmäisellä neuvolakäynnillä.

Kotimaa
Nainen pitelee kädessään häkämittaria.
Antti Karhunen / Yle

Naistentautien erikoislääkäri Hannu Vierola kertoi perjantaina Yle Radio Suomen Ajantasassa, että muissa pohjoismaissa äitien tupakointi on laskenut alle 10 prosenttiin, Ruotsissa jopa 6 prosenttiin. Suomessa tilanne on sama kuin 1980-luvulla. Tällä hetkellä 15,3 % odottavista äideistä tupakoi.

Suurin ongelma on nuorten ja vähän koulutettujen äitien ryhmä, alle 20-vuotiaat ensisynnyttäjät.

– Heistä joka toinen tupakoi! Tämä on hirvittävä määrä, Vierola toteaa.

Vierola kaipaa Suomeen Britanniasta tuttua käypä hoito -suositusta: jokainen odottava äiti puhaltaa ensimmäisellä neuvolakäynnillä häkämittariin, ja tulos merkitään muistiin.

Mittari kertoo myös sikiön tilasta

Suomessa häkämittareiden käyttö on jo lisääntynyt. Muun muassa Rotary- ja Lions-klubit ovat järjestäneet mittareita neuvoloille.

Häkämittari näyttää puhaltajan veren häkäpitoisuuden. Vierolan mukaan mittaamalla päästään eroon äidin tupakointiin liittyvistä mutu-käsityksistä.

– Suositeltavissa mittareissa on pieni nappi, josta vääntämällä mittari näyttää ensin äidin veren häkäpitoisuuden ja sitten sikiön veren häkäpitoisuuden, Vierola sanoo.

– Sikiön veren häkäpitoisuus on aina tuplasti suurempi kuin äidillä. Sikiö pystyy poistamaan häkää ja muita tupakan myrkkyjä hitaammin.

Terveysvalistusta isäpapalle

Ulkoisesti mittari näyttää poliisin liikenneratsian alkometriltä. Puhaltaminen on vapaaehtoista.

– Itse tapaan aina hymyssä suin kysyä äidiltä, että haluatko puhaltaa, en ole poliisi.

Vierolan vastaanotoilla puhaltamiseen on tähän mennessä suostuttu. Jopa osa isistä haluaa puhaltaa häkämittariin.

– Tämä on myöskin isäpapan terveysvalistusta. Jos isä ryhtyy tupakoinnin lopettamispuuhiin, niin äidin onnistuminen asiassa on viisinkertainen, Vierola lisää.