Koe uusi yle.fi

Kiinniotto suuressa korttien kopiointi -jutussa – oletko käyttänyt näitä automaatteja?

Kahden bulgarialaismiehen epäillään asentaneen pankkikorttien lukulaitteita ympäri Etelä-Suomea. Poliisi kehottaa varovaisuuteen pankkiautomaatteja käyttäessä.

Kotimaa
Skimmauslaite
Kyseisessä tapauksessa skimmauslaite on tunnistettavissa selkeänä noin 2 - 3 senttimetrin paksuisena poikkeuksellisena ulokkeena (sininen suulake). Poliisi

Länsi-Uudenmaan poliisi on ottanut kiinni kaksi bulgarialaismiestä liittyen Euroopan laajuiseen pankkikorttien kopiointien rikoskokonaisuuteen.

Miehet ovat olleet vangittuina joulukuusta asti.

– Heidät otettiin kiinni muutama viikko sitten. Nämä miehet eivät ole ainoita, jotka näitä rikoksia ovat tehneet. On olemassa muitakin. Kyse on järjestäytyneestä, kansainvälisestä rikollisuudesta, kertoo vanhempi rikoskonstaapeli Sami Niironen Länsi-Uudenmaan poliisista.

Miesten ajama auto pysäytettiin joulukuun 10. päivän iltana. Heidän todettiin asentaneen samana päivänä Espoon keskuksessa sijaitsevan kauppakeskus Espoontorin ulkoseinässä olevaan pankkiautomaattiin skimmauslaitteen. Poliisi epäilee heidän asentaneen laitteita laajasti ympäri eteläistä Suomea.

Skimmauslaite asennetaan pankkiautomaattiin tarkoituksena saada kopioitua automaatin käyttäjän korttitietoja joiden avulla tililtä voidaan nostaa luvattomasti rahaa.

Laitteet asennetaan pankkiautomaatteihin ja kerätään yleisimmin saman päivän aikana pois.

Poliisin mukaan epäiltyjen autosta on tehty havaintoja laajalla alueella Etelä-Suomessa sen jälkeen, kun miehet ovat tulleet Suomeen marraskuun loppupuolella.

Tällä hetkellä kartoitetaan rikosepäilyjen laajuutta. Poliisilla ei ole kattavaa tietoa, kenen kortteja epäillyt ovat saaneet kopioitua.

– Kokonaissumma on ainakin useita kymmeniä tuhansia. Voi nousta satoihin tuhansiin. Aika monta automaattia he ovat tähän tietoon ehtineet käydä läpi, Niironen kertoo.

Niironen sanoo, että tapausta tutkiva Länsi-Uudenmaan poliisi on ollut yhteyksissä virkaveljiinsä ympäri Eurooppaa. Eri maissa toimivat rikolliset ovat hänen mukaansa yhdistettävissä toisiinsa.

– Onko sitten kyseessä eri rikollisliigoja vai yksi iso järjestö, sitä on tällä hetkellä vaikea sanoa.

Poliisi pyytää yhteydenottoja

Mikäli tilillesi on tullut oikeudettomia katevarauksia tai tililtäsi on veloitettu oikeudettomasti rahaa Euroopan ulkopuolella ja muistat, että olisit käyttänyt oheisen listan pankkiautomaatteja kyseisinä ajankohtina, poliisi pyytää ottamaan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen jromaisuus.espoo@poliisi.fi.

– Olemme yhteydessä kaikkiin sähköpostia laittaneisiin, Niironen lupaa.

Hänen mukaansa yhteydenottoja on tullut jo useita.

Poliisi kehottaa varovaisuuteen pankkiautomaatteja käytettäessä.