Irakin öljykeskuksessa levotonta – armeija lähetti panssaroidun divisioonan

Basran alueella on ollut runsaasti yhteenottoja seudun shiiaväestön keskuudessa. Irak haluaa välttää öljynvientiin kohdistuvat häiriöt.

talous
Irak kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Irakin tärkeimmän öljykaupungin Basran läheisyydessä kiihtyneet levottomuudet ovat saaneet armeijan reagoimaan voimakkaasti. Armeija on lähettänyt panssaroidun divisioonan rauhoittamaan Irakin eteläosassa sijaitsevan satamakaupungin tilannetta.

Divisioona on asevoimien yksikkö, jossa on yleensä 10 000 - 20 000 sotilasta.

Basrassa yhteenottoja on ollut alueen eri shiiamuslimiryhmittymien välillä.

Helikoptereiden tukemat ja panssaroiduilla ajoneuvoilla liikkuvat sotilaat tekevät kotietsintöjä ja takavarikoivat aseita. Viranomaisten mukaan kätköistä on löydetty mm. konekivääreitä, kranaatinheittimiä, sinkoja, rynnäkkökivääreitä ja suuria määriä ammuksia.

Noin 30 ihmistä on pidätetty.

Turvallisuusviranomaisten mukaan armeijan operaatio alkoi Basran pohjoispuoliselta heimoalueelta, missä yhteenottoja on ollut paljon. Operaatio leviää myöhemmin myös kaupunkialueelle.

Irakin tuottamasta öljystä suurin osa kuljetetetaan maailmalle Basran sataman kautta. Maan johto haluaa välttää kaikki häiriöt maalle välttämättömässä öljykaupassa.

Toistaiseksi häiriöitä öljynviennissä ei ole ilmennyt, eivätkä tapahtumat ole vaikuttaneet öljyn hintaan, joka tällä hetkellä on hyvin alhaalla.