Paksu jääkään ei pysäytä luontokuvaajaa – jäänalainen maailma häikäisee kauneudellaan

Sukellusvalokuvaaja Teemu Lakka on ikuistanut useiden Suomen järvien jääkansien alta paljastuvia maisemia. Näkymät vaihtelevat järven ja päivän mukaan. Maisema pinnan alla yllättää myös kuvaajan, joka kerta.

Kuva: Teemu Lakka

Asikkalalainen sukellusharrastaja Teemu Lakka vetää kuivapuku päällään ahkiota Vesijärven jäällä. Kyydissä ovat välineet avannon tekemiseen sekä kuvausvälineet, joilla ikuistaa jään alapuolista maailmaa.

Ennen kuin mies pääsee kameroineen pulahtamaan avantoon, edessä on hikinen urakka. Vuorokautta aiemmin tehty avanto on jäätynyt useiden senttien paksuiseksi, ja tuuralla sekä jääsahalla riittää käyttöä.

Kuvaussukeltaminen tapahtuu snorkkelin avustuksella ilman happipulloja. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

– Varustusta on päällä melkein kolmenkympin pakkasia ajatellen, ja kun kuivapuku ei hengitä yhtään, hikeä pukkaa, Teemu puuskuttaa.

Kuvausvälineenä on tavallinen pokkarikamera, joka on suojattu vesitiiviillä kotelolla. Lisävarusteina ovat salama ja apuvalo. Setti on kinnitetty tarkoituksenmukaiseen telineeseen.

– Nämä vehkeet on jo aika vanhat, eivätkä enää kovin kalliit, mutta muuten laitteet kyllä maksavat paljon, sukellusvalokuvaaja paljastaa, mutta ei kerro tarkemmin summia, mitä on harrastukseen upottanut.

Kuva: Teemu Lakka

Maisemaa vaihtelee järven ja päivän mukaan

Lakka aloitti aloitti jääkannen alla kuvaamisen noin kolme vuotta sitten. Mies lähti liikkeellä pystymetsästä.

Havaitsin, kuinka kaunista jään alla on.

Teemu Lakka

– En ollut aikaisemmin harrastanut talvisukellusta, enkä yhtään tiennyt, mitä odottaa. Halusin vain katsoa, mitä jäiden alta löytyy.

Aluksi näkymät tuottivat lähinnä ihmettelyä. Vetisen maailman kauneus avautui hiljalleen.

– Pikkuhiljaa, kun aloin tarkemmin katsella ja etsiä uusia paikkoja, havaitsin, kuinka kaunista jään alla on.

Vääksyn Vaappuranta on Lakan suosikkeja kuvauspaikoista. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Lakka on käynyt kuvaamassa useilla järvillä. Voisi kuvitella, että Suomen järvet ovat lähes samanlaisia talviasussaan, mutta vedenalainen maailma on paljastunut moniulotteiseksi, milloin valon, milloin veden suhteen.

– Näkymät vaihtelevat suurestikin, jopa samalla järvellä, riippuen minä päivänä käy kuvaamassa. Eri järvissä on myös erivärinen vesi, ja se vaikuttaa paljon kuvaan.

Syksyllä ja keväällä eniten annettavaa

Kuvaaminen tapahtuu lähellä avantoa, sillä miehellä on vain snorkkeli, ei happipulloja.

– Niistä tulisi liikaa ilmaa ja kuplia, näkymä menisi pilalle nopeasti.

Sydäntalvella kun lunta on eniten jään päällä, jään alla on pimeää. Apuvalo ja salama ovatkin ehdottomat.

Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Parhaat kuvausajankohdat ovatkin Lakan mielestä syksyllä, kun jäätyminen alkaa, sekä keväisin, jolloin valo kasvaa ja jääpeite ohenee.

– Yksi parhaista kuvista on sellainen, missä jään pinnan alla oli ihan ohut kerros kirkasta vettä ja sen alla sameampaa, siitä sai niin sanotun harppauskerroskuvan. Myös silloin, kun järvi alkaa jäätyä, voi saada hienoja kuvia kun jää nousee järvepohjasta ylöspäin. Ne ovat helmiä, joita on sattunut eteen.

Vaikka moni miehen tallentama kuva käy taiteesta, tekijälle kyseessä on ennen kaikkea harrastus.

– En tiedä onko tämä estetiikkaa, harrastus pikemminkin. Ei sillä, kyllähän ne hienoja kuvia on.

Kuva: Teemu Lakka
Kuva: Teemu Lakka