yle.fi-etusivu

Rovaniemen luistelureitistä otetaan mallia etelässä: vapaaehtoisvoimin auraamaan

Rovaniemellä pääsee tänäkin talvena luistelemaan Kemijoen jäälle. Viime talvena yhden miehen toimesta avattu luistelubaana on innostanut mukaan lisää vapaaehtoisia.

ilmiöt
Alakorkalossa asuva Erkki Karvo ja Kerttu-koira käyvät talvella päivittäin kävelylenkin joen jäällä.
Alakorkalossa asuva Erkki Karvo ja Kerttu-koira käyvät talvella päivittäin kävelylenkillä joen jäällä. Maija-Liisa Juntti / Yle

– Tällä puolella 17-vuotias Eemi-kaveri ilmoitti, että voi iltaisin ja viikonloppuisin tulla aurailemaan. Tuossa vähän alempana Kaljusen Juha sanoi, että kun sinnekin reitti tulee ja hällä on mönkijä, niin hän voi aurata sitä päätä. Näyttää leviävän tämä homma, Päivike toteaa tyytyväisenä.

Ylälenkki on kuutisen kilometriä Alakorkalosta ja tästä kaupunkiin päin mentäessä jäätielle saakka.

Sami Päivike

Avustavien auraajien lisäksi baanan avaamista tukevat tänä talvena kelkkatehdas BRP ja Koneliike Korteniemi, joiden ansiosta Sami liikuttelee lumia (siirryt toiseen palveluun) tänä talvena näppärästi kuusipyöräisellä mönkijällä. Päivikkeen oma yritys Villi Pohjola tarjoaa polttoaineet.

Kemijoen luistelurataa ei oltu vielä perjantaina avattu täyteen mittaansa, koska jää ei ole ollut riittävän paksu kaupunkiin päin mentäessä.

– Ylälenkki on kuutisen kilometriä Alakorkalosta ja tästä kaupunkiin päin mentäessä sitten jäätielle saakka. Tuonne Pahtajan suuntaan on erittäin hyvä jää. Sinne pukattiin reitti auki. Kyllä kilometrejä kertyy varmaan kolmisenkymmentä, jos nämä kaikki nyt luistelis lävitte.

Hyvä uutinen kiirii

Viime talvena tarina Rovaniemeläisestä hyväntekijästä levisi BBC:n kautta maailmanmedioihin ja kotimaassakin Päivikkeen luistelurata sai varsin kannustavaa palautetta. Nyt näyttääkin siltä, että Samin esimerkki työstä muiden iloksi on leviämässä muuallekin Suomeen.

– Lahdessa oli joku jakanut linkin Facebookissa ja nyt siellä kovasti etsitään, jos saisivat mönkijän ja porukalla lähtisivät pukkaamaan reittiä. Näyttää, että kaupungista kaupunkiin menee tämä myös.