1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Euran taivaalta napattua kuvaa hämmästellään kaikkialla: "Maailman paras otos"

Kukaan ei tiedä, miksi kaikkialla hämmästyttänyt valoilmiö heijastui juuri Euran taivaalle. Mia Heikkilä hyppäsi kuitenkin valppaasti roskapönttönsä päälle ikuistamaan hetken kaikkien ihailtavaksi. Kuva on ehditty arvioimaan jo lajissaan maailman parhaaksi.

Kuva: Mia Heikkilä

Suomi on saanut kansainvälistä huomiota valoilmiöistään ennenkin. Esimerkiksi turistit saapuvat vuodesta toiseen ihailemaan revontulia. Nyt esille on nostettu Euran taivas.

– Mia Heikkilän ottama kuva on julkaistu tänään sivustolla, joka kerää maailman parhaita optisia kuvia. Ja Euran taivaasta otettu kuva on asiantuntijoiden mukaan omassa lajityypissään maailman paras otos, josta tiedetään, kertoo Tähdet ja avaruus -lehden päätoimittaja Marko Pekkola.

Pekkola kertoo Optics Picture of the Day (siirryt toiseen palveluun):n olevan maailman eniten seurattu optisten ilmiöiden sivusto. Kyseisen sivuston lisäksi Heikkilän kuva on nyt julkaistu myös Spaceweather (siirryt toiseen palveluun)issa, joka on puolestaan eniten seurattu revontuli- ja avaruussääsivusto.

– On ainutlaatuista, että molemmat julkaisevat samana päivänä suomalaisen kuvan. Tällaista ei ole ennen tapahtunut, Pekkola toteaa.

On ainutlaatuista, että molemmat julkaisevat samana päivänä suomalaisen kuvan.

Päätoimittaja Marko Pekkola

Huomio ei jää pelkkään ihailuun

Marko Pekkola uskoo ilmakehän jääkiteiden taivaalle muodostaman kartan tulevan nyt kaikkien valoilmiöistä kiinnostuneiden tietoon.

– Sivustoja seurataan ympäri maailmaa. Heikkilän kuvassa katuvalojen sijainnit näkyvät parin korttelin alueelta niin täydellisen karttamaisena kopiona taivaalla, että vastaavaa ei ole tietääksemme valokuvattu missään.

Huomio ei jääne Pekkolan mukaan pelkkään ihailuun. Hän arvelee, että kuvaa saatetaan käsitellä alan kansainvälisessä konferenssissa ja siitä tehdään jatkossa mahdollisesti jopa tieteellinen tutkimus.