1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Valokuvia Kaiholasta - Vesa Rannan töitä värittää melankolia

Valokuvaaja Vesa Rannalla on tällä hetkellä meneillään kaksi näyttelyä Oulun Kulttuuritalo Valveella. Toinen on Haave, joka on näyttely oululaisten erityisnuorten toteutuvista haaveista. Toinen, Kaihola on yhteisnäyttely kuvataiteilija Kaisu Nissin Joutsenen laulu- näyttelyn kanssa.

Vesa Ranta vaikuttaa kiireiseltä mieheltä. Parhaillaan hän työskentelee kahden pitkäkestoisen dokumentaarisen valokuvaprojektin parissa.

Viisitoista vuotta valokuvaajana toiminut Ranta on myös laajentanut toimenkuvaansa videon puolelle, ja hiljattain Islannissa kuvattu Sólstafirin musiikkivideo Miðaftann kerää netissä hyvin katsojia. Ranta ohjasi näyttävän videon yhdessä Harri Haatajan kanssa.

Kaksi eri näyttelyä samassa rakennuksessa

Nyt kaksi aiempaa projektia ovat sadonkorjuuvaiheessa kun valokuvanäyttelyt Haave ja Kaihola ovat molemmat yhtä aikaa esillä Oulun kulttuuritalo Valveella.

Haave on sympaattinen näyttely, jossa oululaiset erityisnuoret pääsivät projektin myötä toteuttamaan haaveitaan. Kyseessä on ollut vuorovaikutteinen valokuvataideprojekti, jossa Ranta suunnitteli yhdessä kuvattavien kanssa toteutettavan taideteoksen. Kuvattavat saivat valita missä, miten ja kenen kanssa kuvissa ollaan. Näyttely on esillä Valveen kahviossa.

Valvegalleriassa näytteillä oleva Kaihola on puolestaan film noir-henkinen kokonaisuus, jonka kuvat ovat valikoituneet vuosien varrelta eri paikoista. Näyttely on yhteisnäyttely taidemaalari Kaisu Nissin kanssa, jonka työt hehkuvat vastapainoisesti väriä ja runsautta.

– Kiinnostava kombinaatio. Mennään synkissä sävyissä ja tuolla toisella puolella valoisammissa.

Rannan mustavalkoisista kuvista syntyy kokonaisuus, joka muodostaa paikan nimeltä Kaihola. Ranta tunnistaa paikan omaksi mielenmaisemakseen.

– Tällä kerralla halusin poiketa omista toimintatavoista. Halusin tässä näyttelyssä, kun tämä tehdään näin kimpassa, toimia vähän niin kuin taidemaalari. Mietin yksittäisiä kuvia enemmän kuin kokonaisuutta. Kuvien ilme on yhtenäinen, mutta en miettinyt näyttelyä tematiikan kautta, vaan enemmän kuvien kautta.

Melankoliaa ei tarvitse teeskennellä. Se tulee luonnostaan.

Vesa Ranta

Töissä näkyy suomalainen mollivire

Vesa Rannasta puhuttaessa ei voi ohittaa hänen taustaansa musiikin parissa. Rumpuja soittava Ranta on esiintynyt Sentenced-yhtyeessä, ja hänen tämän hetkinen yhtyeensä on The Man-Eating Tree.

– Se mikä yhdistää taiteellisia tekemisiäni on melankolia.  Se on aina läsnä, suomalainen mollivire. Sitä ei pääse pakoon, eikä sitä tarvitse teeskennellä, se tulee luonnostaan.

Vesa Rannan näyttelyt Haave ja Kaihola, sekä Kaisu Nissin Joutsenen laulu ovat kaikki esillä Oulun Valvegalleriassa tammikuun loppuun saakka.