Tampere puuttui hoivakodin vähäiseen hoitajamäärään jo kesällä – nyt halutaan työrauhaa

Tampereen kaupunki havaitsi joulukuussa, että Pappilanpuiston asukkaat eivät päässeet liikkumaan vapaasti ryhmäkodin tiloissa. Nyt tilanteen pitäisi olla kunnossa ja Pappilanpuistoon halutaan työrauha.

Kuva: Jukka Töyli / Yle

Tampereen kaupunki on seurannut kohun keskipisteeseen joutuneen hoivakodin toimintaa jo pidemmän aikaa.

Apulaispormestari Mikko Aaltonen vahvistaa, että Pihlajalinna-konsernin alaiseen Pappilanpuiston hoivayksikköön tehdyssä tarkastuksessa havaittiin henkilökuntaa olevan liian vähän jo elokuussa. Syyskuusta lähtien henkilöstömäärä on ollut Aaltosen mukaan kohdallaan.

Lisäksi Aaltonen kertoo, että tarkastuskäynnillä joulukuussa hoitokodissa havaittiin uusia puutteita. Yksikön asukkaiden liikkumista oli rajoitettu etenkin öisin. Pihlajalinnan mukaan työntekijät olivat rajoittaneet vanhusten liikkumista kyseenalaisin keinoin, mutta konsernin edustaja ei halunnut täsmentää syytöstä. Ylen saamien tietojen mukaan vanhuksia esimerkiksi teljettiin huoneisiinsa yöaikaan.

– Tämä ei sovi meidän sopimukseen eikä laatuvaatimuksiin. Liikkumisen rajoittaminen ei vastaa myöskään vanhuspalvelulain henkeä tai vaatimuksia, sanoo Aaltonen.

Aaltonen kertoo, että Pihlajalinnan työnjohtoa on informoitu asiasta. Kaupungin käsityksen mukaan asia on korjattu, eikä asukkaiden liikkumista rajoiteta enää mihinkään vuorokauden aikaan.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on arvostellut Pihlajalinnaa myös siitä, että vanhuksille olisi tarjottu liian vähän ruokaa. Tampereen kaupungin valvontakoordinaattorin Jaana Lehtisen mukaan tarkastuskäynneillä ei ole havaittu laiminlyöntejä ruoan määrässä.

Pihlajalinnan Pappilanpuiston yksikössä olleista puutteista nousi julkinen keskustelu torstaina, kun SuPer kertoi yksikön ongelmista.

Palveluyksikköön halutaan työrauha

Tampereen kaupunki on neuvotellut tänään perjantaina Pihlajalinnan kanssa SuPerin väitteistä. Myös SuPer ja Pihlajalinna ovat käyneet keskusteluja.

– Neuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

Kaikki osapuolet sopivat perjantaina työrauhan palauttamisesta Pappilanpuistoon. Seuraavaksi osapuolet haluavat suunnata katseet tulevaisuuteen.

– Kaupunki jatkaa neuvotteluita ja yhteydenpitoja Pihlajalinnan kanssa. Varmistamme, että sekä laadulliset että henkilöstömitoitukseen liittyvät reunaehdot täyttyvät jatkossakin, kertoo Tampereen kaupungin apulaispormestari Mikko Aaltonen.