1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Rakennusalan näkymät ovat hyvät Lapissa – talvinen työttömyyspiikki aiempaa matalampi

Rakennusalan lähitulevaisuuden näkymät ovat Lapissa kohenemassa. Uusia hankkeita on alkamassa puolen vuoden sisällä yli 670 miljoonan euron edestä. Talven työttömyystilanne on hieman parempi kuin normaalisti.

talous
Lapissa rakennusala on kasvussa, suurin osa töistä keskittyy asuntorakentamiseen ja Rovaniemelle.
Lapissa rakennusala on kasvussa. Kasvu pääasiassa asuntorakentamisen alalla.Antti Mikkola / Yle

Parhaillaan rakennusalalla on perinteinen talvitauko. Useilla rakennuspuolen aloilla on luonnollista pitää taukoa. Kattotöitä ei juuri ole, eikä niitä kannata tehdä. Asfalttityöt ovat kokonaan loppuneet ja ansiopäivärahaa nostaakin 54 prosenttia asfalttialalla työskentelevistä Rakennusliiton jäsenistä.

Vaikka Lapin Rakennusliiton jäsenistä keskimäärin noin neljännes on työttömänä, silti työttömyystilanne on hieman parempi kuin normaalisti talviaikoina.

Maa- ja vesirakennusalalla jopa erikoisen hyvä tilanne, työttömänä on vain 18 prosenttia Rakennusliiton jäsenistä. Talonrakennusalalla työttömänä on hieman yli 27 prosenttia jäsenistä. Vedeneristysalalla yli 34, mutta useimmilla aloilla työttömänä on alle viidennes jäsenistä.

Lapissa rakennusalan näkymät hyvät

Rakennusala on ollut lievässä kasvussa viimeisten vuosien aikana ja lähitulevaisuus vaikuttaa hyvin positiiviselta, sanoo Rakennusliiton Lapin aluetoimitsija Jarmo Alatarvas.

– Se painottuu Rovaniemen seudulle, asuntorakentaminen varsinkin. Teollisuusrakentaminen on hiipunut tuolla Kemi-Tornio seudulla, sinne toivoisin niitä investointeja. Tunturirakentamisessa on hiukan nousua.

Seuraavan puolen vuoden aikana Lapissa on alkanut tai on alkamassa kokonaisarvoltaan yli 670 miljoonan euron arvosta edestä rakennushankkeita. Yhteensä hankkeita on lähes 140.

– Pääsääntö on, että kyllä se nyt keskittyy tähän asuntorakentamiseen ja Rovaniemen seutuun. Täällä on hyvät näkymät siinä suhteessa, että on pitkä lista työmaita mitkä ovat alkamassa kuuden kuukauden sisällä, selvittää aluetoimitsija Jarmo Alatarvas.

Lue seuraavaksi