Koe uusi yle.fi

Arktista sissisotaa: Suksi sulaan ja teurasta poro

Suomen ja Yhdysvaltain sotilaat harjoittelevat jälleen arktista suksisotaa Lapissa. Sodankylässä Jääkäriprikaatin kehittämään talvisodankäynnin erikoiskoulutukseen osallistuu tällä kertaa viisitoista sotilasta rapakon takaa. Lumipukuiset jenkkisotilaat heittäytyivät täysillä hiihtoharjoitukseen kaatumista pelkäämättä.

Kotimaa
Suomalaisia ja yhdysvaltalaisia sotilaita talvisodankäynnin kurssilla Sodankylässä Jääkäriprikaatissa 14.1.2016
Suomalaisia ja yhdysvaltalaisia sotilaita talvisodankäynnin kurssilla Sodankylässä Jääkäriprikaatissa 14.1.2016Jarmo Honkanen / Yle

Suomalaiset ja yhdysvaltalaissotilaat ovat rymynneet pakkasessa maanantaista lähtien. Pakkanen on laskenut parhaimmillaan lähelle -40 astetta. Torstaina kun tiedotusvälineet saivat seurata hiihto- ja jäistä pelastautumisharjoitusta (siirryt toiseen palveluun), keli oli lauhtunut kymmenen asteen tuntumaan.

Talvisodankäynnin peruskurssille osallistuu kolmatta kertaa suomalaisten lisäksi myös Yhdysvaltain sotilaita. Hiihtotekniikan harjoituksissa kivutaan mäkiä, ylitetään ja alitetaan esteitä siihen tahtiin. Vaativa rata olisi tuskin läpihuutojuttu useimmalle suomalaiselle. Nyt kurssilla on harjaantuneita erikoiskoulutettuja sotilaita.

Rankkaa on, sanoo kurssia käyvä kouluttaja Barry Izer Yhdysvaltain armeijasta.

– Olen aiemmin osallistunut Alaskassa kylmän sään harjoituksiin. Tämä on paljon rasittavampaa. Hiihtäminen on vaikeaa.

Izerin mukaan Alaskassa on totuttu liikkumaan lumikengillä. Suomessa lumipukuiset sissit hiihtävät pitkiä taipaleita lumisissa metsissä, äänettömästi kuin aaveet kaamoksen hämärässä ja yön pimeydessä.

Yhdysvaltain suurlähetystö: Oppiminen ja yhteistyö pääasioita

Harjoitusta olivat tällä kertaa seuraamassa Yhdysvaltain Suomen suurlähetystön puolustusyhteistyö toimiston edustajat. Koulutuspäällikkö Geri Bush Yhdysvaltain lähetystöstä pitää pääasiana yhteistyön kehittämistä ja talvitaitojen oppimista puolin ja toisin.

– Ensimmäinen tietysti on erikoiskoulutus, mitä ei välttämättä joka paikassa maailmassa voi saada ja Suomen pitkä historia talviolosuhteista ja sodasta on myös tosi tärkeää. Toivomme, että on jotain pieniä asioita, mitä Suomikin voi oppia meiltä. Pääasia on yhteistyö.

Kurssilaiset oppivat myös miltä tuntuu pudota avantoon hiihtäessä reppu selässä ja kuinka avannosta noustaan takaisin jäälle. Kylmässä kylvyssä kastuneet kamppeet vaihdetaan nopeasti kuiviin koska pakkanen vie toimintakyvyn nopeasti ja tappaa.

Ensi viikon loppupuolelle jatkuvalla kurssilla on luvassa poron teurastus ja syönti maastossa, lisää hiihtoa umpisessa ja monenlaisia selviytymistaitoja kylmässä.

Talvisodankäynnin asiantuntija ja kurssin keskeisiin suunnittelijoihin kuuluva kapteeni Juha Massinen Jääkäriprikaatista sanoo amerikkalaisten palautteen koulutuksesta olleen erittäin hyvä. Massisen mukaan vieraille erityistä on luonnonmuonan käytön opiskelu kuten poron teurastaminen ja ruoaksi valmistus maastossa ja jäistä pelastautuminen.

Kurssin päätteeksi on luvassa kuuma sauna, toisin kuin torstain sulaanputoamisessa, jolloin harjoitukseen kuului että kastuneet sotilaat vaihtoivat kamppeensa kuiviin pienen nuotion äärellä.